Блинкън ни похвали: България е изключителен партньор за САЩ и за Европа

1
21

 

Държавният секретар на САЩ се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел

 

България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

На срещата присъстваха също министрите на финансите и на отбраната – Асен Василев и Тодор Тагарев. В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, беше поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика, информираха от правителствената информационна служба. Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70.

Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО, отбеляза Антъни Блинкън. Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО, заяви от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън премиерът изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност.

Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел – за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор, заяви Денков. Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България. Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще, добави Денков.

Борбата срещу дезинформацията също беше във фокуса на разговора, като бяха обсъдени възможностите за допълнителна координация на усилията в тази посока. Премиерът Денков акцентира още върху развитието на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова. Това са задачи, които от една страна изискват сериозни инвестиции, от друга са много важни както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона, категоричен беше министър-председателят.

По време на срещата беше обсъдена и темата за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба.

1 COMMENT

  1. Да се разбира – Бългавското назначено от нас правителство добре се справя с поклонничетвото си към нас,нали са ни васали!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here