Мария Захарова: Мигновената реакция на Запада за смъртта на Алексей Навални е саморазобличителна

0
13

 

Европейските, включително и български, лидери мигновено реагираха на новината за смъртта на руския опозиционер

 

„Мигновената реакция на страните от НАТО на смъртта на Алексей Навални е саморазобличителна, като те вече са готови с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи“.

Това написа в Телеграм канала си говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Коментарът ѝ е по повод реакциите на западните политици, които директно обвиняват Владимир Путин и руското ръководство в смъртта на Алексей Навални.

Ето някои от коментарите:

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Дълбоко разтревожени и натъжени сме от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин не се страхува от нищо толкова силно, колкото се страхува от инакомислието на собствения си народ. Мрачно напомняне за това какво представляват Путин и неговият режим. Нека се обединим в нашата борба за защита на свободата и безопасността на онези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията.

Володимир Зеленски: За мен е очевидно, че Алексей Навални беше убит като хиляди други, които бяха измъчвани до смърт заради един човек, Путин, когото не го е грижа кой ще умре, стига да запази поста си. Путин ще трябва да отговаря за своите престъпления.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън: Ако са верни съобщенията за смъртта на руския опозиционен водач Алексей Навални в затвора, те изваждат на показ „слабостта и прогнилостта“ на изградената от президента Владимир Путин система.

Премиерът Николай Денков: Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията. От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда. Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава.

Бойко Борисов: Навални е мъртъв?! Не – Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна.

„Продължаваме промяната“: Като проевропейска партия сме категорично против репресивните и престъпни действия на Кремъл срещу правата на човека. Ще продължим да се борим за мира и нормалното развитие на страната ни като защитаваме интересите на България и българските граждани и не позволяваме руското влияние у нас да стопира този процес. Парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе законопроект за цялостно въвеждане на всички санкции и мерки срещу режима на Путин и неговите икономически интереси на българска земя.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here