“Търсят руска следа”. Полша и Украйна са на прага на ожесточена война

0
15

 

След решението на Брюксел да запази облекченията за украинските доставчици на селскостопански продукти, протестите на фермерите на полската граница пламнаха с нова сила, пише РИА Новости. Освен това протестиращите се държат все по-агресивно. Какво се случва на място?

Туск между чука и наковалнята

Контролно-пропускателните пунктове вече бяха блокирани в края на миналата година. Тогава изглеждаше, че напрежението е намаляло. Празничният период също изигра роля, но основното е, че хората приеха, че справедливостта ще бъде възстановена и безмитният износ от Украйна ще бъде премахнат.

Но Европейската комисия отхвърли предложенията на Варшава. Полският министър на земеделието Чеслав Секирски предупреди: това ще дестабилизира пазара. Сегашното споразумение на ЕК с Киев изтича през юни. Против него са не само поляците, но и унгарците, литовците, словаците и чехите. Никой не е доволен от украинския дъмпинг. Секирски обаче смята, че Брюксел подготвя резолюция, която удължава премахването на митата с още една година.

Границата на Украйна с Полша е блокирана от протестиращи полски фермери

границата между Полша и Украйна е блокирана от протест на полските фермери

Полските фермери, разбира се, искат да разрешат този проблем възможно най-бързо. Засега те са обявили 30-дневна обща стачка. Премиерът Доналд Туск изглежда ги подкрепя, посочвайки, че конфликтът в Украйна не може да оправдае нелоялната конкуренция. Но той е дългогодишен приятел на Брюксел – пет години беше председател на Европейския съвет. Миналогодишната предизборна кампания на неговата “Гражданска коалиция” беше базирана на критики към евроскептицизма на партия „Право и справедливост“. И даде плод. Сега Туск трябва да лавира между исканията на фермерите и позицията на ЕК, което не радва никого.

„Позорно престъпление“

Границата отново беше затворена. На 9 февруари около стотина души с около 50 превозни средства (трактори и коли) стояха на пътя край ГКПП “Шегини”. Три дни по-късно Държавната гранична служба на Украйна съобщи за реално блокиране на ГКПП Ягодин, Рава-Руская, Долгобичев и Зосин. Протестиращите обещаха да пропускат по два камиона на час. На границата са се натрупали поне 1500 камиона.

Този път протестиращите са по-агресивни. В телевизионните репортажи се забелязват не само обичайните плакати „Политиките на ЕС съсипват полските фермери“, но и димки. Разбити са три украински камиона. Това се случи на 12 февруари. „Фермерите разсипаха зърно от камиони в Дорохуска, камионите се връщат“, написа Рафал Меклер, един от организаторите на стачката. И публикува снимката в социалните мрежи. „Тъжно е, че поляците трябва да вземат нещата в свои ръце, но когато Евроколхозът не ги слуша и местните власти не могат да устоят, няма изход“, отбеляза той по-късно.

Украинският посланик Васил Зварич нарече инцидента „позорно престъпление“. По думите му колите са били запечатани след съответните митнически процедури и са пътували транзитно за Литва. Дипломатите поддържат връзка с шофьорите. Полската полиция е започнала разследване. „Подобни методи на протестиращи не могат да бъдат толерирани в една европейска цивилизована държава, да не говорим за моралната страна на тази провокация“, подчерта Зварич. Кметът на Лвов Андрей Садовой предложи своя версия на събитията. „Нека наричаме нещата с истинските им имена. На тази снимка се вижда как украинското зърно се изсипва от камиони от полски, а всъщност проруски провокатори. Псевдоблокадата на границата продължава“, каза той.

Какво следва?

Разбира се, поляците имат и други претенции срещу Брюксел. По-специално, така наречената Зелена сделка, включително ограничаване на употребата на химикали и намаляване на емисиите на парникови газове. Фермерите се опасяват, че с течение на времето това ще лиши бизнеса им от рентабилност и ще погребе местното производство.

Но украинският дъмпинг вече прави това днес. „Когато се изнася зърно от Полша, то навлиза на пазари, откъдето се измества от по-евтино зърно от Украйна“, казва Секирски. „Ние сме сключили определени споразумения по отношение на превозвачите, водим интензивни преговори, нашите искания са ясни, търговските въпроси са в рамките на компетентността на ЕС”, допълни министърът.

Чакам отрицателен вот за истината psheki

Неговият заместник Михал Колоджейчак изрази намерението си да организира проверки на качеството на украинските продукти, защото когато попаднат например в Германия и там бъдат обявени за негодни, те се връщат обратно – а не на доставчика. „В 99 процента от случаите зърното се връща в Полша като европейско“, казва той.

Заместник-министърът се опита лично да провери няколко железопътни вагона в Дорохуск. „За съжаление срещнах съпротива. Служителите не искат да ми предоставят документи от последните два влака, пристигнали от Украйна”, каза той. Ясно е, че полското министерство на земеделието, което подкрепя фермерите, се опитва да окаже натиск, където може. Украинската страна е възмутена. Този конфликт е пряко следствие от непокорността на ЕК, която пренебрегва желанията на Варшава.

Синдикатът на селскостопанските работници „Солидарност“ вдигна цената, като обяви „пълна блокада на всички гранични пунктове“ за 20 февруари. „Въз основа на събраните материали и данни от терена стигнахме до извода, че неконтролираният приток на стоки от Украйна, които се внасят поради отварянето на границата с ЕС, застрашава рентабилността на земеделската, преработвателната и други индустрии на страната”, заявяват от профсъюза.

ЕК игнорира всичко това, като само призовава за спазване на нейните препоръки. Това е изключително опасно. Отношенията с Варшава ще продължат да се влошават, както показаха последните събития. И европейските служители, опитвайки се да угодят на режима в Киев, успяха за няколко месеца да обърнат някогашния си най-ревностен съюзник срещу Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here