Украинската армия се изтегля от Авдеевка след масирана руска атака

0
28

 

Военният анализатор на германския BILD Юлиан Рьопке обяви преди минути, че украинската армия се изтегля от Авдеевка, Донецка област, съобщава OFFNews.bg.

Според него в момента тече мощна руска офанзива и нашествениците се придвижват бързо от всички страни. Да се надяваме, че повечето от бойците на ВСУ ще бъдат изведени навреме, пише Рьопке. До момента тази информация не е потвърдена от властите в Киев, но военният кореспондент на BILD се смята за един от най-авторитетните и обективни анализатори на войната в Украйна.

Руснаците тази вечер започнаха голяма атака. Съотношението на силите е едно към седем, разказва представителят на Трета щурмова бригада Александър Бородин пред изданието Liga.net.

Върви постоянно настъпление на различни участъци. Това са 2 руски настъпващи армии, около 7 бригади, обяснява Бородин.

Според него на украинските военни е дадена заповед да удържат позициите си.

Втори авторитетен източник обаче твърди, че украинската армия се изтегля от Авдиивка. Американският вестник Уошингтън пост се позовава на свои източници от ВСУ, според които вече е започнало частично изтегляне. Последният украински пост вероятно ще стане разрушеният коксохимически завод, смята The Washington Post.

Украйна съобщи, че след месеци на тежки сражения изтегля войските си от някои части на източния град Авдeeвка на по-добри позиции, а в битката са се включили закалени в сраженията резервни бойци от една бригада, съобщава агенция „Ройтерс“. Ето какво допълва агенцията:

Русия се опитва да обкръжи и превземе Авдeeвка близо две години след пълномащабното си нахлуване в Украйна, а опората на Киев в града изглежда все по-нестабилна, като снабдителните му линии са застрашени.

Превземането на Авдeeвка е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двете провинции, които съставляват индустриалния регион Донбас, и може да осигури на президента Владимир Путин победа на бойното поле, която да представи пред избирателите, когато се стреми да бъде преизбран следващия месец.

„В Авдeeвка на някои места се провеждат маневри за изтегляне на нашите части на по-изгодни позиции, на някои места за изтласкване на (руснаците) от позициите“, заяви украинският военен говорител Дмитрий Лиховий в коментар по телевизията.

„Затова основното съобщение във връзка с всичко това е, че доставките до Авдеевка и евакуацията оттам са затруднени.“

Той заяви, че военните са активирали „резервна логистична артерия“, която е била подготвена предварително.

Една от най-значимите украински бойни единици – Трета щурмова бригада – заяви, че е била спешно изпратена в Авдеевка, за да подсили войските на Киев там.

Бригадата, която се състои от щурмова пехота, заяви, че ситуацията в Авдеевка е „адска“ и „застрашителна и нестабилна“, но че е провела рейд срещу руските сили в някои части на града и е дала тежки жертви.

„Ройтерс“ не можа да провери тези изявления от други независими източници.

Миналото лято бригадата взе участие в контранастъплението в Източна Украйна и се сражаваше в битката за Бахмут – друг град в Източна Украйна, който се задържа в продължение на много месеци, преди да бъде превзет през май миналата година.

„Противникът продължава активната ротация на войските си (около Авдеевка) и разполага нови сили и техника в града“, пише в Телеграм канала на бригадата.

„Ситуацията в момента на пристигането на бригадата беше изключително критична.“

Заместник-командирът на подразделението Максим Жорин заяви, че боевете са много по-ожесточени от битката при Бахмут и че силите на Киев имат числено и оръжейно превъзходство в Авдеевка.

Руските сили се опитват да настъпят към града от октомври и са го обградили от три страни, като са оставили ограничени пътища за снабдяване на украинските войски, които са се окопали там.

Лиховий заяви, че Русия е съсредоточила около 50 000 военнослужещи на фронта в Авдеевка, а в боевете в града участват руски тактически щурмови групи, които са малки, но увеличават числеността си. „Към тях се присъединяват и бронирани групи под формата на танкове и друга бронирана техника“, каза той.

Военните усилия на Украйна са изправени пред големи предизвикателства и несигурност относно бъдещето на американската военна помощ. Уморените войски, някои от които се сражават от почти две години и са разположени по протежение на обширен 1000-километров фронт, изпитват критичен недостиг на артилерийски снаряди.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски смени популярния си началник на армията и тази седмица ще посети Франция и Германия, където вероятно ще търси подкрепа за спешна нова военна помощ.

Авдеевка, където от предвоенното население от 32 000 души са останали по-малко от 1000 жители, се намира на север от руския бастион Донецк, над който Украйна загуби контрол през 2014 г., когато привържениците на Москва започнаха въстание.

В града има огромен завод за производство на кокс, който е спрял да функционира по време на войната.

И двете страни разглеждат Авдеевка като ключова за пълния контрол на Русия над Донецка и Луганска област и като врата към град Донецк, чиито жилищни райони са обстрелвани от Украйна, понякога от Авдеевка, твърдят руски официални лица, заключава „Ройтерс“.

Джон Кърби: Авдеевка е на път да бъде превзета от руските въоръжени сили

Град Авдеевка е на път да бъде превзет от руските въоръжени сили. Това заяви Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом, на редовен брифинг за журналисти.

Получаваме съобщения от украинци, че ситуацията е критична. Руснаците продължават да атакуват украинските позиции всеки ден. Авдийвка е на път да попадне под руски контрол“, заяви говорителят на Белия дом.

През последните дни украински военни експерти нарекоха ситуацията в Авдеевка критична, сравнявайки я с Артьомовск, в сраженията за който ВСУ понесе огромни загуби. Тази седмица представител на 110-та самостоятелна механизирана бригада, която е дислоцирана в района на Авдеевка, призна, че подразделението не разполага с възможности да задържи селището. Трета отделна щурмова бригада на ВСУ, разположена в района на Авдийвка за подкрепления, също съобщи днес за „изключително критична“ ситуация на този участък от фронта. В края на декември 2023 г. Валерий Залужний, който тогава беше главнокомандващ на ВСУ, заяви, че украинската армия може да напусне Авдеевка за два-три месеца. На 8 февруари украинският президент Володимир Зеленски уволни Залужний. Новият главнокомандващ беше Олександър Сирски, който има репутацията на военен командир, който не се съобразява с кадровите загуби.

Източник: Гласове

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here