Великобритания заяви, че ще предприеме действия относно смъртта на Навални

0
8

 

Москва заяви днес, че е неприемливо и Великобритания да се намесва във вътрешни въпроси на Русия, след като Лондон каза пред високопоставен представител на руското посолство в Обединеното кралство, че руските власти са отговорни за смъртта на Навални

 

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви днес, че страната му ще предприеме действия относно смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, и призова и други държави да направят същото, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

„При подобни ужасяващи нарушения на правата на човека трябва да има последствия“, каза Камерън пред „Скай нюз“. „Това, което правим, е да проверяваме дали има хора, които са отговорни, и какви конкретни действия да предприемем“, добави той.

Руската затворническа администрация съобщи, че вчера 47-годишният Навални е изпаднал в безсъзнание и е починал след разходка в арктическата наказателна колония, в която е държан. Говорителката на Навални Кира Ярмиш потвърди днес неговата смърт, като се позова на официално уведомление, предадено на неговата майка Людмила.

Лидери и представители на страни от Запада изразиха възмущението си от смъртта на Навални, най-известния критик на руския президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков описа тази реакция като неприемлива.

Москва заяви днес, че е неприемливо и Великобритания да се намесва във вътрешни въпроси на Русия, след като Лондон каза пред високопоставен представител на руското посолство в Обединеното кралство, че руските власти са отговорни за смъртта на Навални.  Русия съобщи, че дипломат от посолството е бил „поканен“ на разговор в министерството на външните работи на Великобритания.

Британското правителство обяви вчера, че е извикало представител на руското посолство, за да изрази позицията си, че руските власти са „изцяло отговорни“ за смъртта на отявления критик на Путин.

Камерън отказа да даде подробности за евентуални действия и отбеляза, че ще повдигне въпроса пред колегите си от страните от Г-7 и от други държави по време на годишната среща в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, която тече в момента.

„С тях ще имаме разговори. Убеден съм, че ще предприемем действия. Ще призова останалите да направят същото“, заяви той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here