Сирски обяви изтеглянето на украинските въоръжени сили от Авдеевка

0
24

 

Украински медии публикуват видео на повредени бронирани машини на украинските въоръжени сили, напускащи Авдеевка

 

ISW: Авдеевка падна! Украинската армия отстъпва, за да се спаси от обкръжение

Главнокомандващият на украинските войски Александър Сирски обяви решението за изтегляне на украинските въоръжени сили от Авдиевка.

„Въз основа на оперативната обстановка около Авдеевка <…> реших да изтегля нашите части от града и да премина в отбрана“, написа той във Facebook.

Според агенция Укринформ, позовавайки се на командващия групата на Таврийските въоръжени сили Александър Търнавски , украинските войски вече се изтеглят от унищожените позиции, няколко души са заловени. Въпреки това, според Търнавски, боевете в града продължават.

Изданието „Страна.ua“ публикува видео в канала Telegram, на което се твърди, че украински танкове Т-72 се оттеглят от Авдиевка.

„Украинската бронирана техника със следи от удари напуска Авдиевка“, се казва в публикацията.

На кадрите се вижда как горящи танкове се движат по пътя. Точната дата на заснемане на видеото обаче не се посочва.

Ден по-рано 3-та щурмова бригада на украинските въоръжени сили, спешно изпратена на помощ в Авдеевка, съобщи, че заема коксов завод в северозападните покрайнини на града. По-късно заместник-командирът на бригадата Родион Кудряшов заяви, че на места бригадата е била напълно обкръжена.

Пентагонът на свой ред призна, че украинските въоръжени сили са на изчерпване на боеприпаси и други ресурси и нарече предстоящата загуба на Авдиевка предвестник на нови поражения, неизбежни без възобновяване на американската помощ.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби също заяви, че ситуацията в Авдиевка е критична за украинските въоръжени сили, включително поради недостиг на боеприпаси. Според него скоро градът може да премине под контрола на руската армия.

Авдеевка е северно предградие на Донецк, превърнато от украинските въоръжени сили в мощен укрепен район. Сега се водят битки за града.

В края на януари Владимир Путин нарече Авдеевското направление едно от най-важните.

BIG5, по информации на РИА Новости

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here