Байдън обвини Конгреса за украинското поражение в Авдеевка

0
9

 

Американският президент Джо Байдън обвини Конгреса на САЩ за изтеглянето на украинските войски от Авдеевка в Източна Украйна, като каза, че бездействието на Конгреса е довело до това поражение, предаде ДПА. 

Байдън отново увери Зеленски в подкрепата на САЩ и подчерта спешната необходимост Конгресът да разреши нов пакет от помощ за Украйна, съобщиха от Белия дом. Изтеглянето от града, за което се водиха битки от месеци, е пореден неуспех за украинската армия, която се защитава срещу Русия.

„Тази сутрин украинските военни бяха принудени да се изтеглят от Авдеевка, след като украинските войници трябваше да пестят боеприпасите поради намаляващите доставки в резултат на бездействието на Конгреса, което доведе до първия забележим напредък на Русия от месеци“, обяви вчера Белият дом след телефонен разговор между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски.

След дълги забавяния Сенатът наскоро одобри планове за нова помощ за Украйна на стойност около 60 милиарда долара. Одобрението в Камарата на представителите не е сигурно. Председателят на камарата – републиканецът Майк Джонсън, каза, че няма да внесе законопроекта за обсъждане. Гласуване все още е теоретично възможно чрез сложен рядко използван процес, известен като петиция за освобождаване от отговорност, която може да придвижи законопроекта в Камарата на представителите.

Демократът Байдън многократно е призовавал Конгреса да действа. Белият дом наскоро предупреди за падането на Авдеевка и обвини бездействието на Конгреса за оттеглянето на украинските сили.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here