Отбелязваме 151 години от обесването на Васил Левски

0
16

 

Навършват се 151 години от гибелта на Васил Левски. Тази година отбелязваме 151-вата годишнина от гибелта на Апостола с нова образователна програма, която се казва „Васил Левски и неговата тайна организация“, съобщи Славея Сурчева от Националния военноисторически музей (НВИМ), цитирана от БТА.

Програмата се състои от три модула, като в последния участниците ще имат възможност да дешифрират оригинално писмо на Левски с помощта на специални скари и да видят какво е искал да каже в действителност, обясни Сурчева. Музеят ще работи от 10:00 до 18:00 часа, но образователната програма за Левски ще е само в 11:00 часа. Програмата е безплатна към всеки закупен входен билет.

В Ловеч ще се проведе поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата. Ще участват представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

В ритуала ще се включат кметът на Ловеч Страцимир Петков и областният управител Виктор Стойчев. В 17:30 часа е панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“ в Ловеч. След това е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

Утре събитията продължават с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността „Пази мост“, организиран от туристическо дружество „Стратеш“. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Карлово във възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на парламента. Церемонията ще започне от 18:00 часа на пл. „Васил Левски“ в града.

Росен Желязков ще приеме строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here