Путин: За Русия ситуацията около Украйна е въпрос на живот и смърт

0
11

 

Ситуацията около Украйна е само въпрос на тактическа позиция за Запада, но за Русия е въпрос на живот и смърт. Това заяви руският президент Владимир Путин пред журналиста Павел Зарубин, коментирайки „историческата част“ от интервюто си с Тъкър Карлсън, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че както за руските, така и за чуждестранните слушатели е важно да разберат колко чувствително и важно е за Русия „всичко, което се случва в украинското направление“. „За тях (Запада) това е подобряване на тактическата им позиция, но за нас това е съдба, това е въпрос на живот и смърт. Исках хората, които ще го слушат (интервюто), да разбере това, независимо дали е било успешно или не. Не е моя работа да съдя“, подчерта Путин.

Според него за американската публика ще бъде трудно да разбере „историческата част“ от интервюто му с американския журналист Тъкър Карлсън. „Не знам“, каза Путин на въпрос дали западната общност ще приеме тази част от разговора. „Просто дадох най-известната теория за норманския произход и смятам, че за западния слушател, зрител не беше лесно. Особено за американците“, поясни президентът. Норманската теория за произхода на руската държавност е само една от версиите, всъщност историята на руската държава е по-дълбока, добави той. „Доколкото знаем, Михаил Василиевич Ломоносов се е придържал към различна гледна точка, критикуваше тази норманска теория“, припомни Путин, като отбеляза, че най-вероятно великият руски учен е прав, че „руската държавност е възникнала по-рано”. „Дори ако се придържаме към норманската теория, ако новгородците са поканили Рюрик да бъде арбитър и външен защитник, тогава Новгород също вече е съществувал и е имал възможност да го покани. Следователно всъщност корените на руската държавност са, разбира се, много по-дълбоко“, заключи Путин.

Интервюто на Путин с Карлсон беше публикувано в нощта на 9 февруари. Значителна част от двучасовия разговор беше посветен на украинския конфликт и отношенията на Русия със САЩ, НАТО и Запада като цяло. Самият журналист по-рано каза, че през 2023 г. вече се е опитал да направи интервю с руския лидер, но е получил забрана от властите на САЩ.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here