Георги Георгиев: Случи се спасяването на редник Терзиев от генерал Борисов и останалите партии

0
10

 

Бившият председател на СОС упрекна ПП-ДБ и „Спаси София“ в ламтеж за власт и политически рекет на фона на чистка на редови експерти в общината

 

Областният управител действа като политкомисар. Казусът е изцяло политически.

Това заяви пред БНР Георги Георгиев, общински съветник от ГЕРБ-СДС, бивш председател на Столичния общински съвет, за върнатото решение за разпределението на постоянните комисии от страна на Вяра Тодева.

Г-жа Тодева връща решението под одобрителните възгласи на ДБ, ПП и „Спаси София“, които имат цялата власт в града – кмет, председател на Общинския съвет и 20 от 24-ма районни кметове, с 34% от гласовете, обясни той.

„Направихме огромен компромис, за да заработи съветът, а сега съветът отново е блокиран“, отчете Георгиев. Това според него се е  случило „въпреки мъртвата хватка“.

„59 от 61 общински съветници, когато в 12 часа избрахме техен човек за председател. Гласувахме, за да отпушим работата. Тогава бяхме добрите, правилникът беше спазен.“

Чрез връщането от областния управител се упражнява натиск, за да може да получат още председателски места в комисиите. Това е борба за власт, категоричен е той. Според него е налице „политически рекет“.

В предаването „Преди всички“ той припомни принципа „власт власт възпира“. По думите му „този ламтеж за власт трябва да бъде овладян“.

Дотук първата жертва е бюджетът на София, подчерта Георгиев.

В бюджета е премахната изцяло успешна програма за деца със специални образователни потребности. В замяна на това в новия бюджет е предложено „половин лева от парите на софиянци да се раздават без ясни критерии на иновативни и технологични компании, нещо от рода на ядливите чашки и чинийки“, съобщи Георги Георгиев.

„Това са важните разговори, които трябва да водим – как да се управлява градът, а не борбата да трудоустроим още няколко от кадрите на т.нар. Промяна, „спасители“ и прочее.“

Георгиев предупреди за „чистка на редови експерти“ в общината, която до момента струва над 100 000 лева за обезщетения. Общинският съвет губи експерти. Десетки са освободените, на които се предлагат до 6 заплати обезщетение „или започват дисциплинарни производства срещу тях“, каза той.

„С чужда пита правят помен. С нашите пари плащат обезщетения, за да разчистят сметките си с хора, които са си вършили работата. Даваме много лош знак към младите хора, които е трудно да бъдат убедени да започнат работа в публични институции, да работят за обществото, вместо в адвокатски кантори и в големи компании, след което при смяна на караула и редовите юристи да се разделят с работата си – това е несериозно. А заместник-кметът, който е назначен по правни въпроси, няма юридическа правоспособност.“

„Нашата грижа е включително да спасяваме София от нейните спасители“, коментира в заключение Георги Георгиев.

„Това, което се случи, е спасяването на редник Терзиев от екипа на генерал Борисов и останалите партии. Защото кършиха ръце три месеца колегите“ – така Георгиев отвърна на упреците за „червена сватба“, отправени от Борис Бонев от „Спаси София“. „Червената сватба“ пропадна, когато областният управител Вяра Тодева „се намеси с флекса и наряза Паметника на съветската армия“, допълни Георгиев и припомни, че той самият е автор на тезата за „червена сватба“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here