Пътуващ към Варна товарен кораб е бил атакуван от хутите в пролива Баб ел Мандеб

0
11

 

Товарен кораб, пътуващ към Варна, е бил атакуван от хутите, съобщи Ройтерс, като се позовава на британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey).

Плавателният съд, под флага на Белиз, е извършвал курс от Обединените арабски емирства към българското пристанище, когато е бил нападнат в пролива Баб ел Мандеб, който свързва Аденския залив и Червено море, предаде БНР.

Според информацията е била регистрирана експлозия в близост до кораба за общи товари и той за кратко се е отклонил от курса си, но после е продължил по маршрута си. При взрива са били нанесени щети, но екипажът е невредим.

Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщиха, че са получили доклад за инцидент на 35 морски мили южно от йеменския Ал Муха и че експлозия в непосредствена близост до кораб е довела до щети, но без самият плавателен съд да бъде идентифициран.

По-късно обаче е съобщено, че екипажът е напуснал кораба, който е застанал на котва.

„Военните власти съобщават, че екипажът е изоставил кораба“, посочи UKMTO в актуализирана информация рано в понеделник, добавяйки, че корабът е бил закотвен и целият екипаж е в безопасност.

От средата на ноември йеменските бунтовници – хути, предприеха многократни атаки с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море, като твърдят, че действията им са в солидарност с палестинците във войната между Израел и „Хамас“.

Атаките накараха няколко компании да спрат пътуванията си през Червено море и да изберат по-дългия и по-скъп маршрут около Африка, а военни самолети на САЩ и Великобритания нанесоха ответни удари в Йемен.

Няма коментар в управляваните от хутите медии за инцидента, посочва Ройтерс.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here