CNN: Кремъл никога не е бил по-богат, благодарение на стратегически партньор на САЩ

0
12

 

Сенчестият флот позволи на Русия да създаде паралелна корабна структура, която може да устои на променящите се тактики и фокус на западните санкции, със стотици танкери с непрозрачна собственост, използващи сложни маршрути. По оценки на Windward този флот е нараснал до 1800 плавателни съда през миналата година.

Автори: Ник Патън Уолш и Флорънс Дейви-Атли, CNN 

 

Русия навлиза в третата година на войната в Украйна с безпрецедентно количество пари в държавната хазна, подкрепено от рекордните продажби на суров петрол на стойност 37 млрд. долара на Индия през миналата година, сочи нов анализ, според който част от суровината е била рафинирана от Индия и след това изнесена в САЩ като петролни продукти на стойност над 1 млрд. долара.

Този поток от плащания, който в крайна сметка е в полза на Москва, идва от това, че Индия е увеличила покупките си на руски суров петрол над 13 пъти спрямо предвоенните количества, сочи анализът на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), предоставен ексклузивно на CNN. Това означава, че стратегическият партньор на САЩ Ню Делхи се намесва, за да замени покупките на суров петрол от западните купувачи, намалени от санкциите заради нахлуването на Русия в Украйна, се казва в анализа.

Въпреки че продажбите на руски суров петрол за Индия не са обект на санкции и са напълно законни, проучване на транспортните маршрути от експерти показва, че този огромен обем от доставки може да включва така наречения „флот в сянка“ от танкери за суров петрол, специално създаден от Москва в опит да прикрие с кого и как търгува и да увеличи печалбите на Кремъл.

По-рано този месец CNN стана свидетел на това, което вероятно е част от тази сложна търговия край гръцкото пристанище Гитио. Два петролни танкера – единият огромен, а другият по-малък – се приближиха един до друг за прехвърляне от кораб на кораб, претоварване на суров петрол между плавателни съдове, понякога с цел прикриване на произхода и крайната дестинация.

Двата танкера имат колоритна история. И двата са потеглили от Русия седмици по-рано. Единият е собственост на базирано в Индия дружество, обвинено в участие в нарушения на санкциите, а другият преди това е бил собственост на лице, обект на отделни санкции на САЩ, според фирмата за мониторинг на корабоплаването Pole Star Global.

„Трансферите (понякога) се извършват законно, но се използват и като незаконна тактика за заобикаляне на санкциите“, казва Дейвид Таненбаум от Pole Star Global. „Към играта с кораби се добавят допълнителни елементи в опит властите за бъдат заблудени откъде идва петролът и кой го купува в края на деня.“

Според анализатори всяка седмица се извършват десетки подобни прехвърляния в Лаконския залив в Гърция, който е удобен пункт по пътя към Суецкия канал и азиатските пазари.

По-рано през февруари Министерството на финансите на САЩ въведе нов пакет от санкции срещу кораби и компании, заподозрени, че помагат за пренасянето на руски суров петрол в нарушение на американските санкции, в опит да възпрепятства функционирането на руския флот в сянка.

В края на 2022 г. Съединените щати оглавиха коалиция от държави, които се съгласиха на „ценови таван“, като се ангажираха да не купуват руски суров петрол над 60 долара за барел. Тези държави също така забраниха на своите корабни компании и застрахователни дружества – ключови играчи в световния транспорт – да улесняват търговията с руски суров петрол на цена над тази.

„Ценовият таван беше истинският спусък за създаването на флота в сянка“, казва Виктор Катона, ръководител на отдела за анализ на суровия петрол във фирмата за търговски проучвания Kpler. „Колкото по-дълги са веригите за доставки, колкото по-трудно е да се разплетат прехвърлянията от кораб на кораб, толкова по-трудно би било… да се определи реалната цена на един руски барел.“

Част от търговията с петрол между Русия и Индия е открита и пряка. Windward, компания за морски изкуствен интелект, анализира глобалните корабни движения за CNN и откри 588 директни пътувания на петролни танкери от Русия до Индия през миналата година.

Но част от трафика между двете страни е по-сложен, на което CNN стана свидетел край гръцкия бряг. Pole Star Global проучи същия маршрут и откри над 200 пътувания през миналата година на кораби от Русия, които са извършили прехвърляне в Лаконския залив на друг кораб, който е продължил към Индия.

Таненбаум от Pole Star Global заяви, че фирмата „подозира“, че основният мотив за тези трансфери е да се заобиколят санкциите, тъй като „почти всички тези кораби“ са свързани със САЩ или Европейския съюз и биха подлежали на ценови таван. „Този залив е затворен. Той е встрани от пътя. И така те могат да извършват тази дейност анонимно“.

Ами Даниел, главен изпълнителен директор на Windward, направи подобна оценка: „Това е част от руските методични, системни усилия всичко да се направи много по-сложно.“ Той определи стимула за Русия и търговците на петрол да заобикалят санкциите като „гигантски“, като заяви: „Наистина трябва да имаш сериозна причина да прехвърлиш над 60 милиона барела насред океана и да ги изнесеш в Индия, защото е много по-лесно да не го направиш – да плаваш директно.“

Сенчестият флот позволи на Русия да създаде паралелна корабна структура, която може да устои на променящите се тактики и фокус на западните санкции, със стотици танкери с непрозрачна собственост, използващи сложни маршрути. По оценки на Windward този флот е нараснал до 1800 плавателни съда през миналата година.

Нетното въздействие на покупките на суров петрол от страна на Индия отслабва натиска, който руският президент Владимир Путин изпитва от петролните санкции. Федералните приходи на Русия нараснаха до рекордните 320 млрд. долара през 2023 г. и се очаква да се увеличат още повече. Според някои анализатори приблизително една трета от тези пари са били похарчени за войната в Украйна през миналата година, а още по-голяма част от тях ще бъдат използвани за финансиране на конфликта през 2024 г.

Средствата, с които разполага Кремъл, поставят Москва в по-добра позиция за поддържане на продължителна война, отколкото Киев, който отчаяно се бори да поддържа необходимия поток от западни пари.

Според анализ на публични данни от руското министерство на финансите, направен от икономиста от RAND Хауърд Шац, през 2023 г. руските федерални приходи и разходи са били на рекордно високо ниво. Въпреки това Москва все още не е балансирала сметките, казва той, което е показател за самата цена на войната, а също и за удара по приходите от петрол, нанесен от санкциите.

„Въпреки скока в приходите, дефицитът във федералния бюджет е третият по големина… по-голям е бил само през 2022 г. и 2020 г.“, каза той. „Данъците върху вътрешното производство и вноса са едновременно високи и ефективни, което означава, че те облагат собственото си население, за да платят за тази война“, каза той.

Индия оправдава покупките си от Русия като средство за поддържане на по-ниски световни цени, тъй като не се конкурира със западните държави за петрол от Близкия изток. Министърът на петрола и природния газ на Индия Хардип Сингх Пури заяви пред CNBC миналата седмица: „Ако започнем да купуваме повече петрол от Близкия изток, цената на петрола няма да бъде 75 или 76 долара. Тя ще бъде 150 долара“.

Сложната роля на Индия в световната търговия с петрол се отразява и на съдбата на петролните продукти, в които се превръща руският суров петрол. Част от суровия петрол се преработва в петролни продукти в рафинериите на западното крайбрежие на Индия, след което се изнася за САЩ и други страни, подписали санкции срещу руския петрол. Продуктите, рафинирани извън Русия, не са обхванати от санкциите – пропуск, който критиците наричат „вратичка в рафинерията“.

Анализът на CREA изчислява, че САЩ са били най-големият купувач на рафинирани продукти от Индия, произведени от руски суров петрол през миналата година, на стойност 1,3 млрд. долара между началото на декември 2022 г. и края на 2023 г., когато е въведено ограничението на цените. Оценките на организацията се основават на публично достъпни данни за превозите и енергетиката.

Стойността на този износ на петролни продукти нараства значително, след като се включат съюзниците на САЩ, които също прилагат санкции срещу Русия. Според изчисленията на CREA през 2023 г. тези държави ще внесат петролни продукти, произведени от руски суров петрол, на стойност 9,1 млрд. долара, което представлява увеличение с 44% спрямо предходната година.

Москва е намерила средства да се обогатява и от този процес на рафиниране и износ. Една от индийските рафинерии и пристанища, които приемат руски суров петрол, се намира във Вадинар и се управлява от компания, наречена Nayara Energy, която е 49,1% собственост на руския държавен петролен гигант „Роснефт“. Според изчисленията на CREA през 2023 г. САЩ са внесли петролни продукти, рафинирани във Вадинар, на стойност 63 млн. долара, а около половината от използвания в завода суров петрол е руски. Всичко това е напълно извън борда.

Но в доклада на организацията се добавя, че износът от Вадинар „води до значителни данъчни приходи за Кремъл под формата на данъци върху изнасяния руски суров петрол“, както и чрез печалбите на „Роснефт“ от рафинирането и препродажбата на западните опоненти на Москва.

Въпреки това анализаторите твърдят, че печалбите, които могат да бъдат реализирани дори от най-малкото заобикаляне на санкциите срещу Русия, са огромни поради значителните суми, генерирани от товара на един петролен танкер. „Наистина става дума за нещо, което е невероятно доходоносно“, казва Даниел от Windward. „Изкушението да се направи това за търговците огромно. Те могат да спечелят от 10 до 40 милиона долара в рамките на четири или пет месеца. Не съм сигурен, че има друга възможност в света да се направи това.“

източник: cnn.com; в превод от „Гласове“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here