Георги Кадиев: Сливането на НАП и Митниците е грешно. Стрес и шок за системата!

0
9

 

Създаването на мега агенция ще доведе до хаос долу, в основата, предупреди финансистът по отношение реформата на Асен Василев

 

Идеята за сливане на НАП и Митниците се появява горе-долу през 10 години. От много години се търкалят едни и същи стари аргументи. Няма административна логика зад това.

Това каза пред БНР финансистът Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, част от екипа на „Левицата!“. Той уточни, че и по времето, когато е бил в Министерството на финансите, идеята е била вътрешно лансирана. По-късно е била проведена и анкета сред служителите на двете администрации дали искат да се сливат, обясни той.

„Никога не са горели от особено желание. Това е чисто политическо решение. Моят прочит е, че зад тази идея стои друг аргумент, а не събиране на повече приходи. Вероятно някакъв опит да се овладеят по-добре и двете приходни агенции и по-лесно да се прокарват решения в личен интерес. Но само мога да гадая.“

Нашата система следва френската и е много по-подходяща от обща такава. Страните, в които двете системи са обединени, имат съвсем друга култура, отбеляза Кадиев. Според него събирането на двете администрации само на пръв поглед звучи логично.

Създаването на мега агенция ще доведе до хаос долу, в основата, защото процедурите в двете агенции са съвсем различни, поясни финансистът. Автоматичното обединение е безсмислено и нищо не постига, допълни той.

„Не виждам административната логика зад това нещо.“

Георги Кадиев даде пример с преместването през 2006 г. на осигуровките от НОИ в НАП и „НАП и до ден днешен почти не прави ревизии по осигуровки, защото нямат капацитет – нито се научиха, нито влязоха в тази материя“. „Нещо подобно ще стане и тук“, смята финансистът.

Проблем с приходите има в момента, но автоматичното сливане няма да го реши, напротив – ще се задълбочи през един преходен период, който няма да е кратък, докато се напаснат двете системи, изрази мнение бившият заместник-министър на финансите. По думите му, ще има отражение върху работата на двете агенции и върху мотивацията ва работещите в тях.

„Шенген не е никакъв аргумент в случая“, коментира Кадиев в предаването „Преди всички“.

„Това първо е стрес за системата. Много голям стрес. Двете системи общо – около 12 000 души, трябва да бъдат освободени и преназначени в новата агенция. Второ, напасването на двете информационни системи. Трето, кой ще се занимава с наркотрафика, с контрабанда. Всичко това ще отнеме много време. Няма да стане за месеци. Ще отнеме минимум година. И дали причината за това е ротацията и отвличане на вниманието, не знам. Но това е безсмислено, грешно, натоварва системата, вреди на събирането на приходи.“

По никакъв начин не е оправдано цялото това хвърляне на системата в пълен шок, обобщи Георги Кадиев.

Още по темата:

Реформите на Василев: Агенция “Митници” и НАП се обединяват в единна приходна мегаагенция

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here