Гръцките фермери продължават с блокадите на гранични пунктове и основни пътни артерии

0
31

 

Засега само пристанищата не са блокирани

 

Вчера следобед гръцките фермери блокираха за около 3 часа ГКПП „Капитан Петко войвода“. Тракторите на гръцките фермери са съвсем близо до границата и засега никой не може да каже дали ще има нова блокада. Много жители на Хасковска област предпочитат граничния пункт на път за Ивайловградско и язовира, тъй като е по-удобен.

Протестиращите фермери стигнаха и до Атина, като прекараха цяла нощ с тракторите пред парламента. Днес започват да се изтеглят, а утре ще обсъждат дали ще продължат протестите и в каква форма. За сега не се удовлетворени от помощите от правителството и настояват за повече отстъпки и данъчни облекчения, предава БНР.

Днес трафикът по магистралите ще бъде натоварен заради движението на селскостопанска техника, както и десетките автобуси с фермери, участвали в демонстрациите.

„Исканията на гръцките фермери остават същите – таван от 7 евро цента на цената на тока. Правителството им намали цената на 9 евро цента, което за тях също е много скъпо. Искат субсидиране на консумативи и фуражи, като цената им да бъде без ДДС. Искат 100% обезщетение за щетите от природните бедствия“, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева пред БНТ.

По думите й, това, което прави силно впечатление е, че гръцките фермери от доста време блокират границите с Турция, Албания и Северна Македония, защото считат, че внасянето на стока от трети страни подбива пазара на гръцката стока.

„Правителството заяви, че спира преговорите с тях, защото няма повече възможност да прави отстъпки. Цялата опозиция беше на тяхна страна, но нито един политик не слезе да разговаря с фермерите. Разбраха се да обсъдят помежду си на кои места ще продължат блокадите“, обясни Катя Пеева.

Днес трафикът по магистралите ще бъде натоварен заради движението на селскостопанска техника, както и десетките автобуси с фермери, участвали в демонстрациите.

Следобед също се очакват блокади по централни пътища без да се посочват местата. Засега тракторите оставят до централни пътни артерии в цялата страна и по островите. Не се очаква блокиране на пристанища днес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here