Макрон поздрави България за усилията за пълна интеграция в ЕС

0
7

 

България получи поздравление от президента на Франция Еманюел Макрон за полаганите усилия за пълна интеграция в Европейския съюз. 

Пред премиера Николай Денков, който е на посещение в Париж, Макрон отбеляза и помощта, която България оказва на Украйна, предава БНР:

„Осъзнавам куража, който е трябвало да проявят българските власти от самото начало на конфликта, за да променят парадигмата в своите отношения с Русия. Точно върху тази основа нашите две страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента. ЕС трябва да изиграе по-ключова роля за собствената си сигурност и да укрепи собствения си отбранителен капацитет самостоятелно“.

Българският министър-председател декларира, че политиката за помощ към Украйна ще продължи:

„Българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както и чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на Европейския съюз и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо. Подготвяме се за присъединяване към еврозоната за 1 януари 2025 година и след като се присъединим към Шенгенското пространство от следващия месец, ще направим всичко възможно, за да успеем да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношение на сухопътните граници в зоната Шенген“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here