Мария Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

0
11

 

Няма да подпиша т.нар меморандум. Това заяви на брифинг Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел, предава БНР.

„Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията“.

„Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага 2две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система“, добави Габриел.

„Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система“, каза още вицепремиерката.

„Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел – и остава усещането за това – държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система – да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси“, каза тя.

Според Габриел текстовете от меморандума категорично сочат, че „по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Относно съдебната реформа тя коментира, че посочените в реформата цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца.

„Това е програма за цял управленски мандат“, каза Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here