ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

0
34

 

След 15 години договор с НЕК на фиксирани цени ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ излиза на свободния пазар, но ще работи само, когато цените са по-високи от разходите.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – една от двете т.нар. американски централи, спира временно работа от днес, 21 февруари. Причината е, че на тази дата изтича дългосрочният й договор с Националната електрическа компания за изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени. Централата вече ще трябва да продава на свободния пазар, но в момента цените на него не са изгодни.

„Спирането е временно, на този етап няма да има съкращения на работници и служители. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка, с ремонт на централата и подготовката й за време, в което цените на електроенергията ще са по-добри“, обясни изпълнителният директор Васил Щонов пред старозагорската електронна медия Divident.ЕU.

ТЕЦ „Марица Изток 3“ бе купен и модернизиран през 2009 г. от листната на лондонската борса компания „КонтурГлобал“, която сключи 15-годишен договор с НЕК за изкупуване на произведения от нея ток. Самата НЕК държи 27% от централата. През 2022 г. „КонтурГлобал“ продаде дела си на фонда KKR, който е акционер в „Юнайтед груп“ – собственикът на „Виваком“.

Работата на централата вече минава на търговски принцип – когато има добри цени ще работи, а когато няма добри цени, няма да работи, обясни Васил Щонов. ТЕЦ-ът ще работи само в дните, когато борсовата цена на тока надхвърля разходите за производството му. Себестойността на произведената от ТЕЦ „Марица Изток 3“ електроенергия е 125 евро (245 лв.) на MWh – далеч над цените, на които се търгува токът на Българската енергийна борса от лятото насам.

В последните дни преди изтичане на договора с НЕК в експлоатация е бил само един от блоковете, но от днес и той спира. „Основният проблем е, че цената на газа е много ниска и затова произведената от въглища електроенергия не е атрактивна в момента“, каза още изпълнителният директор на централата.

В частния ТЕЦ са заети около 400 души. Съвместно с министерствата на енергетиката и на труда се изготват програми за тяхната преквалификация в други дейости.

Централата е заявила няколко амбициозни проекта, които търсят финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост за над 1.3 млрд. лв. Сред тях са фотоволтаични централи с батерии за съхранение,  инсталация за производство на енергия от отпадъци, декарбонизация на централата чрез инсталация за улавяне на въглероден диоксид и оползотворяване, както и иновативно съоръжение с капацитет от 100 MW за дългосрочно съхранение на енергия.

Изпълнителният директор Васил Щонов е обявил пред Divident.ЕU, че собствениците на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат намерение централата да оперира поне още няколко години като това ще зависи от три неща – какви решения ще вземе държавата, промяна на цената на балансиращата енергия, както и цената на въглищата.

Готовност за нови протести

Миньорите от „Мини Марица Изток“ са силно обезпокоени от спирането на работата на частната централа, което съществено свива търсенето на въглища. Рудник „Трояново 3“ досега е работел основно за доставките на въглища за тази централа.

Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ също работи с намален капацитет, а през юни и тя излиза на свободния пазар. Държавната топлоцентрала, в която работят над 2000 души, произвежда най-скъпия ток в страната и трудно ще може да го реализира на борсата. В момента тя продава ток на регулирания пазар за домакинствата, на който КЕВР определя цените.

Миньорите и енергетиците в ТЕЦ „Марица Изток 2“ обявиха тези дни, че са готови отново да излязат на протести, защото никой не им обяснява какво ще се случи с техните работни места. Според синдикатите не се предприемат никакви действия по споразумението с правителството за продължаване на работата на въглищната енергетика до 2038 г., макар да са наясно, че това няма как да се случи, след като няма кой да купува въглищата.

Тези дни министърът на енергетиката Румен Радев се опита да тушира опасенията, че предстоят големи съкращения. Радев опроверга информацията, че миньори са пускани в принудителен отпуск заради липсата на работа, обяснявайки, че ставало дума за изчистване на стари, неползвани отпуски. „Няма график за съкращаване на миньори, дори съм утвърдил годишната работна програма за 2024 г. на „Мини Марица Изток“, в която има дейности за продължаване работите по откривки, а не за намаляване или спиране на дейностите там. Така е и по отношение по-нататък по запълване и рекултивационни дейности“, каза Радев.

Пред депутати от енергийната комисия той обясни, че държавата ще подсигури приходи на „Мини Марица Изток“ от продажбата на въглища за горивните инсталации в комплекса и от износ за Сърбия, а също и от продажба на инертни материали.

„Носим си ангажимента за горивните инсталации в ТЕЦ Марица изток 2“, каза енергийният министър. Той обаче опроверга информацията от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за предвидена подкрепа от 160 млн. лв. за държавните енергийни дружества от Маришкия басейн. „От БЕХ разполагат с финансов ресурс, но подобна подкрепа не стои на дневен ред“, каза Радев. В същото време държавата е подсигурила нуждата на ТЕЦ „Марица изток 2“ от квоти през тази година.

От частната ТЕЦ „КонтурГлобал“ предупредиха наскоро, че ако държавата реши да субсидира своята електроцентрала, това ще създаде огромен проблем за излизането им на свободния пазар.

40% срив на производството на ток от въглища

Производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато беше големият бум, е паднало приблизително с 40%. За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен подем.

Това обясни в интервю за БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По думите му само за първите месеци на тази година има над 200% ръст от соларните централи, директно присъединени към преносната мрежа, а до края на годината се очаква да се присъединят още между 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ.

„Централите със слънце и вятър обаче са с непостоянен характер. На тях не може да се разчита да бъдат водещи в осигуряване на адекватността на електроенергийната система. Необходимо е да бъдат изградени нови базови нискоемисионни мощности“, каза Цачев. В този смисъл той акцентира върху решението за изграждане на новите два блока за АЕЦ „Козлодуй“, но „не трябва да се забравя и площадката на АЕЦ „Белене“, защото страната ни ще има нужда от минимум 4000-4500 мегавата нови базови мощности, за да продължим да си гарантираме енергийната сигурност“.

По повод спирането на втората по големина въглищна централа „Контур Глобал – ТЕЦ „Марица Изток 3“, което е станало в 00.00 часа през нощта, шефът на ЕСО увери, че системата на страната работи без никакви проблеми и не се очакват такива в следващите дни. В момента от въглищните централи работят ТЕЦ „AES Гълъбово“, ТЕЦ „Марица изток 2“ и ТЕЦ „Бобов дол“, като „Бобов дол“ работи на свободния пазар.

Автор: Мила Кисьова, източник: „Сега“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here