Свободата не е безплатна

0
11

 

Лидерите на ЕС обещаха доста шумно през март 2023 г. да предоставят 1 милион снаряда  на Украйна до пролетта на тази година. ЕС обаче не успя да изпълни този ангажимент. В настоящия момент около 524 000 снаряда ще бъдат доставени на Украйна до планираната дата, което представлява приблизително 52% от целта, пише Георги Готев в EURACTIV

 

„Freedom isn’t free“ или „Свободата не е безплатна“ е американски идиом, който се използва широко в Съединените щати за описание на жертвите, които трябва да се правят по време на криза и за благодарност към военните за защитата на свободата.

„Freedom isn’t free“ е също името на песен на актьора и аниматор Трей Паркър в неговата филмова пародия от 2004 г. на американския милитаризъм „Отбор Америка: Световната полиция“.

В Европа свободата, на която се радваше част от континента след Втората световна война и по-голямата част от държавите след падането на Берлинската стена, беше до голяма степен приета за даденост и гарантирана от военната мощ на нашия най-мощен съюзник – Съединените американски щати.

При вероятната хипотеза, че Доналд Тръмп ще се върне в Белия дом, правителствата в ЕС започнаха да разсъждават върху цената на гарантирането на свободата ни, ако Чичо Сам обърне гръб на своите европейски съюзници.

Преодоляването на пропастта е особено неотложно в контекста на съпротивата на Украйна срещу руската агресия, с разбирането, че ако Путин победи, той ще пробва късмета си и другаде, включително на територията на ЕС.

Вече имаме анонс каква ще бъде политиката на Тръмп. В момента той създава пречки за приемането на новия пакет от помощ на САЩ за Украйна на стойност 61 милиарда долара в Камарата на представителите, като не е сигурно дали Вашингтон ще изпрати военна помощ през тази година.

Последните останали средства на американската военна помощ за Украйна бяха изчерпани до края на 2023 г.

Според Института за световна икономика в Кил, за да замени напълно военната помощ на САЩ през 2024 г., Европа ще трябва да удвои сегашното си ниво и темп на военна помощ.

САЩ са отделили около 43 милиарда евро военна помощ от февруари 2022 г., което е около 2 милиарда евро на месец. Това е сумата, която ЕС трябва да бъде готов да поеме – в натура, за оръжия и боеприпаси.

Запълването на тази празнина е още по-неотложно предвид недостига на боеприпаси, заради който Русия превзе фронтовия град Авдеевка, и необходимостта от попълване на огневата мощ на въздушната украинска отбрана. В същото време Русия внася все повече и повече оръжия от съюзници като Северна Корея и Иран.

Още по-вагно е Украйна да не бъде изоставена без оръжие, защото страната е превъзхождана по численост от руските сили.

Украински официални лица съобщиха, че техните въоръжени сили наброяват около 800 000 души, докато през декември Путин нареди руските сили да бъдат увеличени със 170 000 войници до 1,3 милиона.

Нов закон, който цели мобилизирането на още 450-500 000 украинци, бавно си проправя път през парламента, но за някои войници, които се бият сега, значителните подкрепления изглеждат далечна надежда.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров наскоро нарече дефицита на артилерийски боеприпаси на Украйна „критичен“ в писмо до ЕС и призова националните лидери да направят повече за увеличаване на доставките.

В писмото му се казва, че „абсолютно критичният дневен минимум“ на Украйна е 6000 артилерийски снаряда, но силите му успяват да изстрелят само 2000 на ден, съобщи „Файненшъл таймс“.

Лидерите на ЕС обещаха доста шумно през март 2023 г. да предоставят 1 милион снаряда  на Украйна до пролетта на тази година.

ЕС обаче не успя да изпълни този ангажимент. В настоящия момент около 524 000 снаряда ще бъдат доставени на Украйна до планираната дата, което представлява приблизително 52% от целта.

Освен това е изключително важно да се отбележи, че дори първоначалната цел от 1 милион снаряда годишно  не отговаря на действителните нужди на Украйна. 6000 снаряда дневно значи над 2 милиона годишно.

Нашият Европейски съюз твърде дълго искрено вярваше, че неговата „мека сила“ му е достатъчна. Твърде дълго отказваше да харчи парите на блока  за смъртоносни оръжия. Твърде дълго сам си налагаше усмирителната риза за 3% дефицит, който индиректно огранича разходите за отбрана.

В контекста на войната, производството на боеприпаси в ЕС е неконкурентоспособно в сравнение с Русия или Северна Корея, където производството е 24/7.

За разлика от тях европейските индустриални организации се оплакват от затруднения във веригата на доставки, нарастващи разходи за суровини, недостиг на квалифицирана работна сила, обременяващи регулации и административни процеси и неясни перспективи за поръчките.

Ако ЕС е сериозен в решимостта си да не позволи на Путин победа в Украйна, той трябва внимателно да анализира тези съобщения и да вземе съответните решения. Изпращането на необходимите боеприпаси в Украйна навреме е от първостепенно значение.

ЕС трябва да освободи индустрията, която произвежда боеприпаси, от ненужни пречки и да започне да гледа на разходите на държавите от ЕС за отбрана като на актив, а не като пасив.

ЕС трябва да се разрови в джобовете си. Свободата не е безплатна – време е да осъзнаем това.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here