Проф. Иво Христов: Прави се опит ГЕРБ и ДПС да бъдат разделени и бити поотделно

0
10

 

Стъпката, която наблюдаваме в момента – с прочутия меморандум, се изразява в следното – разделяй и владей. Там, накъдето ПП-ДБ са тръгнали, оттам ДПС се е върнало отдавна, отбеляза анализаторът

 

Прави се опит ГЕРБ и ДПС да бъдат разделени и бити поотделно, заяви пред БНР политическият анализатор проф. Иво Христов относно предложения от ПП-ДБ меморандум, който беше отхвърлен категорично от Мария Габриел.

„Това, което се случва е старо като света – борба за власт и за ресурс. Независимо в какви приказки е опаковано, независимо в какви театрални пози се извършва, това е целта“, смята той.

„Първоначално докато те им бяха необходими, те ги подмамиха в т.нар. некоалиция, за да получат въпросното конституционно мнозинство и да направят едни промени в Конституцията, които от юридическа и всякаква друга гледна точка бяха абсолютно необосновани, но всъщност зад тях стоеше нещо много важно.

Първо – промяна в правомощията на президента, за да бъде той опитомен и обезсилен.

Второ – структурни промени в системата на съдебната власт, което беше конституционната предпоставка за втория етап на действието, а именно вкарването на техния ешалон от хора във въпросните институции, най-вече в съдебната власт.

Третата стъпка, която наблюдаваме в момента – с прочутия меморандум. В случая това се изразява в следното – разделяй и владей“, коментира проф. Христов в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

По думите му с този меморандум на ГЕРБ беше предложено да си разделят държавата, като елиминират ДПС и Пеевски: „С въпросния меморандум на ГЕРБ им се предлага да разделят с ПП-ДБ ресурсите, порциите, властта през т.нар. регулатори, като се изхвърли ДПС от въпросната комбинация. По този начин се използва ГЕРБ, за да бъде елиминирано ДПС“.

Иво Христов обаче посъветва ПП-ДБ да се поинтересуват „с кого си имат работа“: „Там, накъдето те са тръгнали, от там ДПС се е върнало отдавна. Когато ДПС е участвало в българския политически живот и в доста по-сложни комбинации и в доста по-сложни условия – и вътрешни, и външни, част от видните деятели на ПП-ДБ даже не са били родени или са били в крехка юношеска възраст“.

Според анализатора това е несръчен опит да бъде овладяна съдебната власт на най-високите нива, а ДПС да бъде изхвърлено от властовата комбинация, което би, по думите му, било огромен проблем за България. Всяко заиграване с тази карта ще ни излезе през носа, буквално, предупреди той.

След като елиминират ДПС и Пеевски, трябва да бъде елиминиран ГЕРБ, продължи тезата си проф. Христов и обясни как: „След като сме овладели ресурсите на страната, след като сме овладели властовия и икономически ресурс, от едно политическо нищо ние ще станем един властови субект, който ще ерозира и елиминира ГЕРБ. Така един агресивен малък мъник ще елиминира двата доскорошни политически мастодонта и ще овладее цялата власт в страната“.

Проф. Христов е категоричен, че въпреки че твърдят, че не ги е страх от избори, това не е така. Много ги е страх, смята политическият анализатор.

Той прогнозира: „Или ще има отстъпление от страна на ПП-ДБ, или ако това не се случи, действително може да се отиде и до трети вариант“.

Цената на ДПС в момента се вдига рязко, подчерта още проф. Христов. По думите му битката за геополитическото бъдеще и бъдещето на България преминава през терена на ДПС.

Цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Иво Христов в предаването „Хоризонт за вас“ чуйте в звуковия файл на БНР.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here