Румен Петков: Това правителство е труп! Да спекулираш с отношение към Русия и САЩ е престъпление към българския национален интерес

0
36

 

В лицето на АБВ единствено България, като държава от ЕС, бе представена с участие във форума на поддръжниците за борба с със съвременните практики на неоколониализма „За свободата на нациите“ в Москва, по покана на партия „Единна Русия“, съобщи Румен Петков на пресконференция преди ден. Отношенията на АБВ с „Единна Русия“ датират от 2015 година, ние имаме договор за партньорство, имаме подписани допълнителни споразумения, казва Румен Петков пред „Труд“ в отговор на въпрос защо се вдигна повече шум около визитата на представители на „Възраждане“ в Москва, отколкото за участието във форума на част от ръководството на „ЛЕВИЦАТА!“.

 

– Господин Петков, през декември миналата година направихте прогноза пред „Труд news“, че кабинетът „Денков-Габриел“ пада до Нова година. Сбъркахте в прогнозата, сложихте грешен тайминг, да ползвам тази актуална политическа дума, или ротацията споява още повече сглобката, без значение от говоренето избори 2 в 1?

– Без съмнение правителството е политически и морален труп и то доста отпреди Нова година. Очевидно, че съм сбъркал в прогнозата, но това не променя количеството вреди, които този кабинет нанася на българското общество и на българската държава. Резултатите във всички сектори са катастрофални. В образованието имаме пренаписване на историята в нашите учебници, много сме силни в поднасянето на венци, но много слаби към реалната почит на нашата история и нашите герои. Ако погледнем учебниците по история за трети, четвърти, пети, шести, седми клас ще видим, че в тях за Васил Левски е отделено престъпно малко време. И това тръгва от парламента, тръгва от правителството. Стигна се до там Кирил Петков да каже по една от националните телевизии, че от съдбата на българите не зависи от парламента и от правителството. Това е знак, че в парламента имаме политическа отрепка. След като имаме депутат, който смята, че в парламентарната република, чийто парламент излъчва правителство, три четвърти от съдбата на хората не зависи от правителство и парламент, това означава, че ние имаме генерално обезсмисляне на тези институции. Имаме обезсмисляне на тези институции в цяла Европа и в цял свят. Моята прогноза и по-скоро оценка е, че това правителство и това мнозинство са политически трупове.

– По-близо ли сме до избори 2 в 1 след изявленията от последните дни?

– Аз мисля, че закъсняваме с предсрочните парламентарни избори. В момента имаме управление, което се състои от формени слуги на чужди интереси.

– Вътрешни или външни фактори държат все още тази управленска сглобка и кои са болтовете, които я оставят все още на повърхността?

– Не толкова видимата, но много груба намеса на посолството на Великобритания и, разбира се, на Съединените щати,  държат мнозинството и правителството и тяхното призвание е единствено да ангажират България във войната срещу Русия. Видимо е, че ние не търсим мир, ние търсим война. Не знам как я търсим тази война, като имаме 25- хилядна армия, имаме 20 процента недокомплект в армията, офицерският състав е 24 процента недокомплект, войнишкият състав – 22 процента. Но тези данни не се виждат в парламента и в правителството, те не безпокоят мнозинството. През 1989 година България имаше 300 самолета, сега няма три. Но това правителство и това мнозинство имат изключителна вина за състоянието на сигурността на България. Всъщност, ние такава нямаме, защото с 25- хилядна армия ние не може да се защитим от ято врабчета, ако решат да влизат у нас откъдето и да е.

– Защо обаче опозицията изглежда толкова статична, невидима в този парламент? Ще Ви върна през 2009 година, когато и Вие бяхте депутат от БСП – тогава имахте само 40 депутати, ГЕРБ бяха в целия си блясък на политическата сцена с почти пълно мнозинство, но тогава опозицията беше като че ли много по-функционална. Защо сега БСП, „Възраждане“ и ИТН не вадят дори и онзи резултат, който тогавашната Ви парламентарна група успяваше да демонстрира в пленарна зала?

– Аз не знам доколко ги виждаме, но тук става дума за безсилие. След като БСП и „Възраждане“ не се безпокоят от катастрофалното състояние на българската армия, не виждам какво може да ги разтревожи да трепнат. Искам да направим разликата днес. „ЛЕВИЦАТА!“ е изключително функционална и активна в момента, БСП не е. „ЛЕВИЦАТА!“ има ясна позиция по отношение на сигурността, ясна позиция по катастрофата в енергетиката и задълбочаващите се проблеми, но в парламента тези неща не се коментират. Не бих могъл да коментирам състоянието на парламентарната група на БСП, защото една част от тях не ги познавам. Но е очевидно, че „Възраждане“ и БСП са част от този погром, давам двата примера – енергетика и сигурност, но неслучайно започнах с кризата в образованието и културно-историческото ни наследство. Ние виждаме престъпни идеи за преименуване на улици, за преименуване на населени места, рушенето на паметници – нещо, което един път го правихме 1992 година, не си извлякохме поуки и сега продължаваме да громим собствената си история и собствения си народ с мълчаливото съучастие на така наречената опозиция в парламента.

– Не Ви ли дразни, че често тази опозиция заимства от вашата риторика на „ЛЕВИЦАТА!“, но просто го прави по- шумно, макар и не с много аргументи? Ето, например, вдигна се шум около форума на „Единна Русия“ в Москва, където бяхте и вие, и „Възраждане“, но всички чуха само за „Възраждане“?

– Да обичаш България и да защитаваш интересите на България мисля, че е дълг на всеки гражданин и на първо място на хората, които се занимават с политическа и обществена дейност. Да спекулираш обаче с отношение към Русия и САЩ, или към който и да е, е престъпление към българския национален интерес. Защото когато използваш определена политическа тема спекулативно, това в една или друга степен вреди в краткосрочен и в средносрочен план. Не говоря за дългосрочен. Например, отношенията на АБВ с „Единна Русия“ датират от 2015 година. Ние имаме договор за партньорство, имаме подписани допълнителни споразумения. Отношенията между България и Русия, Европа и Русия трябва да бъдат на съвършено друго ниво. Ние виждаме, че партньорите на България в Европейския съюз са в катастрофално икономическо и социално положение. Дойчебанк обяви Германия в рецесия. И това без съмнение е резултат на отношенията ни с Русия. И ако ние не разберем, че стимулирайки ежедневното убийство на украинци и руснаци, извършваме престъпление към човечеството, към нашия интерес, значи нищо не разбираме. Министърът на войната на България, както впрочем съм казвал многократно, е украински служител и то на специфични ведомства, обяви преди десетина дни, че ние трябва да се готвим за война. С 25-хилядната армия? С нито един самолет, с нито една бронемашина, годна за бойни действия? Но напъваме да дадем двата реактора на Украйна. Защо парламентът не се притеснява от това, защо парламентът не се притеснява от недокомплекта в българската армия, който впрочем е в резултат от действията на това правителство. Защо в парламента никой не пита колко въглища сме изнесли миналата година за Сърбия и как си купуваме по-евтин ток от Сърбия и от РС Македония, произведен с нашите въглища? Защо Европа продължава да мачка собствената си икономика с плащането на вредните емисии, а Турция и Сърбия – не? Проблемът е, че българският парламент и българското правителство не желаят да видят интереса на нашето общество и на нашата държава, а слугувайки абсолютно безропотно на чужди интереси, унищожават България. Аз не знам колегите от „Възраждане“ с кого и какви разговори са водили, но ние проведохме срещи с кубинските представители, разговаряхме с китайската делегация, която прояви изключителен интерес към някои от нашите позиции, разговаряхме с председателя на Върховния съвет на „Единна Русия“ Борис Гризлов, с председателя на парламентарната група на „Единна Русия“ Владимир Василиев, с председателя на групата за взаимодействие със страните от БРИКС Андрей Климов, който по същество беше и организатор на форума. Трябва да кажа, че съм много щастлив от разговора си с Александър Авдеев – дългогодишен дипломат, беше министър на културата, посланик във Ватикана, човек, който обича България и човек, който за България говори като за своя втора Родина.

– Как си обяснявате почти дирижираното източване на българската енергетика?

– То започна от Иван Костов, продължи в някаква степен при Бойко Борисов, но днес, при това управление, достига върхове, които са немислими. Ние имахме енергийна стратегия, в която много ясно беше записано изграждането на АЕЦ „Белене“. Служебните правителства също бяха част от тези решения за смяна на горивото с такова от „Уестингхаус“ за V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Марица“ 1 и „Марица“ 3 Иван Костов ги хариза на американските компании. Хариза ги, не ги продаде. Ние им плащаме вредните емисии и никой не поставя този въпрос в парламента. Последните, които сме го поставяли, сме Румен Овчаров и аз. Изкупува се гарантирано тока на „Марица“ 1 и „Марица“ 3, защото така е подписан договорът по времето на Иван Костов, а после се чудим, защо „Марица“ 2 е в тежко положение? Американците печелят гарантирано, страната ни изнася въглища за Сърбия и сами си гарантираме убийството на българската енергетика. А водещото е, че ние трябва да сме за България в енергийно гарантирана Европа. Ние трябва да решим въпроса за изграждането на атомна централа в Белене, а не с подаряването на реакторите. На нас ни се говори, че ще изграждаме реактори по парламентарно решение с „Уестингхаус“, които не бяха допуснати до участие до конкурс в друга европейска държава. А при нас парламентът взема решение за това. Как сме гарантирали за колко време ще ги изградим. Тези реактори ще са поне три пъти по- скъпи от реакторите, които имаме за „Белене“. Парламентът и правителството така грозно лъжат, че ще изграждат ядрени мощности точно сега, че няма накъде. Парламентът е безсилен да каже „Стига сте лъгали!“, а опозицията е безсилна да се противопостави.

– Каква е алтернативата, господин Петков?

– Няма да изненадам никого, като кажа, че алтернативата е „ЛЕВИЦАТА!“. „ЛЕВИЦАТА!“ е формацията, която има доказани експерти, професионалисти, „ЛЕВИЦАТА!“ има отношение към нашата история. Не ми допада, когато се говори за политически формации, да се казва „проект“. Не е сериозно. Нечий проект са ППДБ, например.

– Проект – като начало и край?

– Да. И се надявам краят му да дойде бързо.

– „Възраждане“ проект ли са, според Вас?

– Не ги познавам достатъчно, за да коментирам. Но всъщност, „Възраждане“ е част от спасяването на сглобката. С подкрепата, която дадоха за Васил Терзиев, те всъщност спасиха правителството. Тези 4000 гласа разлика за кметските избори в София можеше да бъдат стопени лесно, ако „Възраждане“ и националното ръководство на БСП бяха много по- категорични в подкрепата си за Ваня Григорова. И днес България и София можеше да са други.

– А ИТН проект ли са, ако довършим опозиционната картина в парламента днес?

– Не. Познавам Слави Трифонов от много години. И не считам, че той би допуснал да бъде управляван ръчно. Това е моето лично мнение. Правят се всякакви спекулации за обяснение на тяхното поведение, на техни действия. Но познавайки го, не считам, че той би допуснал да бъде управляван, а чрез него да бъде управлявана и парламентарната им група. Той има едно много изострено чувство за чест и достойнство и не би допуснал да се изложи пред своите близки, а и пред хората, които го познават от толкова години.

– Нов политически проект, нова партия „Трети март“ – възможно ли е появата на нов политически субект у нас, който да се ползва с президента Румен Радев?

– Не мисля. Първо, движение „Трети март“ би била много грозна спекулация. Какво? Да не би срещу него да изправим политическо движение „24 май“?

– А на протест срещу управляващи от „Трети март“ плакатите ще бъдат „Долу Трети март“?

– Това е вторият елемент в разсъжденията ми. Би било много грозно, много спекулативно и аз не мисля, че някой би си го позволил. Освен това не считам, че в тази ситуация президентът би се ангажирал с подкрепа на каквато и да е политическа сила, защото той веднъж, според мен, видя и осъзна какви са последствията от неговата формална и неформална подкрепа за „Продължаваме промяната“.

– Не излезе на политическата сцена с негова подкрепа и „Български възход“?

– Не считам, че е било с негова подкрепа. Ние бяхме партньори с „Български възход“, но не мисля, че президентът е имал каквото и да е участие там.

– Защо поставихте акцент в изказването си на форума в Москва върху неоколониализма и опасността Европа да се превърне в придатък на САЩ? С тези послания ли ще влезе „ЛЕВИЦАТА!“ в кампанията за европейските избори?

– Европа е превърната в придатък. Всички по- отявлени политици от САЩ обясняват на европейските чиновници, как трябва да увеличат финансирането на войната. И Европа го прави. 50 млрд. евро се отправят към Украйна, а не към най- бедните региони на Европа. Очакваме, че някога тези средства ще се върнат или че ще спечелим нещо от войната? От войната в Ирак, за която вече никой не говори, спечелихме ковчези. Не искам да спекулирам с трагедията на семействата на загиналите наши момчета там. Нещо да сме получили от участието си във войната в Афганистан? За тези войни никой не говори, всички говорят за войната в Украйна. Ние сме готови да крием истината от себе си, да я крием под диктата на САЩ. Това ако не е колониализъм, не знам кое е. За съжаление и нашата сглобка е ярък пример за подобно поведение. Ако Европа не направи избор за своята сигурност, жалко за Европа. Аз мисля, че Европейският съюз днес е много далеч от ценностите, заради които беше създаден. А ние искаме да се върнем към тях. Подчертавам, социално-икономическата сигурност и сигурността в конкретния смисъл на безопасност, за Европа и за света без Русия са невъзможни. Медиите в Европа, с някои малки изключения, правят всичко възможно, за да се задуши разумният диалог за това, какво е нужно на Европа.

– Политическата перспектива пред България след европейските избори?

– Достойна България в силна и обединена Европа. Но Европа на европейците, а не Европа на режима на САЩ. Европа, която има своята история, своите ценности, своята икономика и социални ангажименти.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here