Асен Василев: България е напът да получи зелена светлина за еврозоната

0
11

 

България е напът да получи зелена светлина за присъединяване към еврозоната през 2025 година, стана ясно от думите на финансовият министър Асен Василев след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС в Гент, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

“Вървим по план за еврото. Вчера (петък) имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 година“, каза Василев.

Той обаче напомни, че за влизането в еврозоната се изисква стабилна политическа среда и редовно правителство.

“Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с Европейската комисия и Европейската централна банка“, коментира Василев.

По отношение на бюджетния дефицит финансовият министър напомни, че през миналата година България е отбелязала дефицит от 2.2% , което е в допустимите рамки.

“През тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност“, каза той.

В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here