Пленени украински войници в Авдеевка: Отношението е нормално, няма издевателства. По-добре идете в затвора, но не отивайте на война!

0
11

 

Украинският военнопленник Андрей Бабурин, който се предаде в Авдеевка, разказа за нормалните условия на задържане: „Отношението наистина е нормално, адекватно, спазва се хигиена. Храната е нормална. Никой не издевателства“.

Видео с негов коментар беше разпространено от руското военно министерство. „Не отивайте да се биете! Направете всичко възможно, за да не воювате! – обърна към сънародниците си плененият Юрий Петров. – Нека да отидат в затвора, но да не отиват на война!“, предаде ТАСС.

Както уточни руското министерство на отбраната, това е една от групите, състояща се от няколко десетки военнослужещи от украинските въоръжени сили, които се предадоха на руските десантни части по време на освобождаването на Авдеевка. Пленените войници са разпределени в центрове за временно задържане на военнопленници в тиловите райони на зоната на специалната военна операция. Всеки център включва няколко десетки военнослужещи от украинските въоръжени сили.

„Войските се изтеглиха и след това дойде заповедта (на ген. Сирски за изтегляне) – нормално за Украйна. (…) Ако имаше указ ден по-рано, може би повече момчета щяха да оцелеят. Бяхме хвърлени като „стръв“, за да може максимален брой „хищни риби“ да доплуват до нас, а тези, които трябваше, да се махнат“, разказва Андрей Бабурин. – Отношението наистина е нормално, адекватно, спазва се хигиена. Храната е нормална. Никой не издевателства“.

На всички пленени военнослужещи при необходимост се оказва квалифицирана медицинска помощ. Осигурени са три топли хранения на ден.

Плененият украински войник Юрий Петров казва, че би искал да се върне у дома. Според него командването ги е заблудило, че няма да служат на предната линия на отбраната. Петров отбелязва, че в частите има много доброволци, които не изпълняват заповедите на своите командири и не са съгласни да отидат на фронта на сигурна смърт и предпочитат да влязат в затвора за дезертьорство, отколкото да умрат безцелно на бойното поле. „Не отивайте да се биете! Направете всичко, за да не се води война! – обърна се Петров към сънародниците си. – Нека да отидат в затвора, но да не отиват на война!“.

При освобождаването на Авдеевка от руските войски, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бяха изтласкани на повече от 10 км. Това докладва командирът на групировката„Център“ Андрей Мордвичев на руския министър на отбраната Сергей Шойгу по време посещението му в зоната на специалната военна операция в Украйна. Мордвичев докладва на министъра, че въпреки „хленченето на киевския режим за острия недостиг на артилерийски боеприпаси, интензивността на артилерията на противника не е намаляла“.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here