В Полша неизвестни разсипаха 160 тона украинско зърно на жп гара

0
25

 

Това не е първият инцидент с украински земеделски продукти в Полша. През февруари на жп гара Дорохуск неизвестни лица на два пъти изхвърлиха украински боб и рапица

 

Неизвестни лица в Полша изсипаха 160 тона украинско зърно от вагоните на влак, пътуващ към пристанището на Гданск. Това съобщи министърът на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков.

В X (бивш Twitter) министърът публикува няколко снимки, на които се вижда влак, от който се изсипва зърно, като към тях прикачи и свой коментар. „Тези снимки показват 160 тона унищожено украинско зърно. Влакът е бил транзит до пристанището на Гданск, а след това към други страни“, пише Кубраков.

Министърът също се чуди докога полското ръководство и полиция ще „позволяват този вандализъм“. Продължавайки коментара си, той подчерта, че украинските селскостопански продукти преминават транзитно през Полша в пломбирани вагони, така че Украйна спазва закона, за разлика от полската страна.

Инцидентът вече е коментиран от компанията „Укржелдорога“ в канала си в Telegram. Според нея инцидентът е станал в нощта на 24 срещу 25 февруари на 150 км от пристанището на Гданск. Според украинската компания неизвестни лица са изсипали около 180 тона царевица от влака и подчерта, че „всеки ден регистрират системни щети на украински товари в Полша“. „Укржелдорога“ също ще подаде съответно изявление до полските правоохранителни органи, предава ТАСС.

Това не е първият инцидент с украински земеделски продукти в Полша. През февруари на жп гара Дорохуск неизвестни лица на два пъти изхвърлиха украинска селскостопанска продукция, а именно боб и рапица. Близо до ГКПП Медика на границата с Украйна полски фермери, спирайки движението на украински влак, изсипаха царевично зърно от него.

На 9 февруари полските фермери започнаха мащабни протести и блокада на ГКПП по границата с Украйна. Фермерите настояват за ограничаване или пълна забрана на вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна, засилване на подкрепата за националното животновъдство и също така изразяват несъгласие със стратегията на Европейския съюз за Зелената сделка, която предвижда постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Протестът беше подкрепен от ръководството на полското министерство на земеделието. 

На 20 февруари полските фермери протестираха на 180 места в цяла Полша. Фермери изкараха селскостопанска техника по пътищата, както и по улиците на някои големи градове в страната. 

На 27 февруари полските фермери ще организират „Поход до Варшава“, към който ще се присъединят техни колеги от други страни от ЕС, уточнява ТАСС.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here