Шефът на украинското разузнаване: Може да ви разочаровам, но Навални е починал заради кръвен съсирек

0
36

 

Началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов призна, че руският опозиционер Алексей Навални е починал поради отделяне на кръвен съсирек, въпреки тиражираната версия, че е „убит от Путин“

 

Руският опозиционер Алексей Навални почина от кръвен съсирек, съобщи началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов на форума „Украйна. 2024“ в Киев.

„Може да ви разочаровам, но това, което знаем е, че той всъщност е починал поради кръвен съсирек“, каза Буданов.

На въпроса дали става дума за естествена смърт, началникът на ГРУ отговори: „Това е естествена смърт: „Да.“

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският опозиционер е „убит от Путин“.

Навални почина в наказателната колония ИК-3 в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг на 16 февруари. Анестезиологът-реаниматор Александър Полупан, който лекуваше Навални в Омск след отравяне през 2020 г., постави под съмнение тази информация, като каза на „Новая газета“, че политикът не е имал риск от тромбоемболия.

Майката на Навални Людмила съобщи на 22 февруари , че й е показано тялото на сина й в моргата в Салехард. Тя каза още, че е подписала медицинско свидетелство, че смъртта е настъпила по естествена смърт. Тялото на опозиционера беше предадено на майка му на 24 февруари, деветия ден след съобщението за смъртта.

Сътрудниците и членовете на семейството на Навални смятат смъртта му в колонията за „убийство“ и обвиняват руското ръководство. Вдовицата на опозиционера Юлия Навалная заяви, че смята руския президент Владимир Путин за замесен в смъртта на съпруга си. Кремъл смята обвиненията на Навалная срещу държавния глава за „неоснователни“ и „груби“.

Съратникът на Навални – Иван Жданов, заяви на 25 февруари, че след като тялото на опозиционера е върнато на майка му, се решава въпросът за транспортирането му в Москва. Той каза още, че погребението на Навални може да се състои на Хованското гробище в Москва, съобщава rtvi.com.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here