Земеделските министри от ЕС обвиниха… Русия за фермерските протести

0
25

 

Целият европейски пазар вече е засегнат от украинския внос на земеделски стоки и това на първо място се дължи на действията на Русия и пречките, които тя създава за корабоплаването в Черно море, посочи Войчеховски

 

Русия използва храните като оръжие и е виновна за ниските цени на земеделските стоки в ЕС, заяви днес белгийският земеделски министър Давид Кларинвал, след като председателства заседанието на своите колеги в Брюксел, преминало под обсадата на стотици трактори, предава БТА.

Забелязахме присъствието на земеделците пред сградите на Съвета на ЕС, това е поредната от много подобни прояви в Европа, посочи той. Земеделците понасят последиците от много трудна обстановка на пазара и са притеснени за своето бъдеще. Основните въпроси, които поставят, са свързани със строгите европейски правила за опазване на околната среда при тяхната дейност. Виждаме все по-голямо разминаване между тяхното всекидневие и европейското законодателство. Руснаците използват въпроса за храните, особено за зърното, като оръжие. Ниските цени са повлияни и от руските действия в Украйна, добави Кларинвал.

Той допълни, че европейските земеделци поставят въпроса за разликите в изискванията, при които работят те и техните колеги извън ЕС. Държавите от ЕС са единни в мнението, че нещата не може да останат така и че са необходими спешни решения, каза Кларинвал. Белгийското председателство на Съвета на ЕС поиска предложения за опростяване на правилата, получихме над 500 идеи и ги предадохме на Европейската комисия, поясни министърът.

По неговите думи се обмисля какво да се направи с търговските споразумения на ЕС с чужди държави. Ще продължим подкрепата за украинския внос на селскостопански стоки, но е необходимо по-добро решение как те да достигат до пазарите извън ЕС. Руснаците използват обстановката, за да дестабилизират Европа и Украйна, коментира Кларинвал.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че ще предложи отпусканата на европейските земеделци държавна помощ да бъде предоставяна и догодина. По неговите думи днес повечето държави от ЕС са подкрепили предложенията на комисията за по-малко бюрокрация и за необработваемите площи.

Целият европейски пазар вече е засегнат от украинския внос на земеделски стоки и това на първо място се дължи на действията на Русия и пречките, които тя създава за корабоплаването в Черно море, посочи Войчеховски. По неговите думи в последните две години ЕС изнася за Украйна стоки за около 10 милиарда евро повече, отколкото внася от тази страна, но в областта на земеделието европейският износ е за 6 млрд. евро, а вносът от Украйна е за 25 млрд. евро.

По неговите думи бъдещето на търговското споразумение с държавите от Меркосур ще бъде определено с политическо решение. Войчеховски настоя държавите от ЕС да подхождат „по-гъвкаво“, когато предоставят помощ на земеделците при „извънредни обстоятелства“.

Свързани теми:

В Полша неизвестни разсипаха 160 тона украинско зърно на жп гара

Неизвестни лица изхвърлиха украинска царевица от влак в Полша

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here