И Дания прекрати разследването на експлозиите на „Северен поток“, без да стане ясно кой ги взриви

0
35

 

Една по една засегнатите държави прекратяват разследването поради липса на достатъчно данни или липса на компетентност

 

Дания заяви днес, че е прекратила разследването си на експлозиите през 2022 г. на газопровода „Северен поток“, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ на стойност няколко милиарда долара, транспортиращи руски газ под Балтийско море до Германия, бяха взривени през септември 2022 г. Поредицата експлозии стана в изключителните икономически зони на Швеция и Дания и доведе до изпускане на огромни количества метан във въздуха.

Русия и Западът, които са в конфронтация заради руската инвазия в Украйна през февруари същата година, започнаха да се обвиняват взаимно за случая. И двете страни отрекоха да са замесени и никой не пое отговорност за експлозиите, отбелязва Ройтерс.

„Няма достатъчно информация, за да продължим случая в Дания, затова полицията в Копенхаген реши да прекрати разследването на експлозиите“, каза датската полиция в изявление.

По-рано този месец Швеция също прекрати разследването си. Тя се аргументира, че случаят не е от нейната компетентност, но добави, че е предала откритите до момента доказателства на германски следователи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here