„Терем“ подписа меморандум с Украйна, предоставя „в най-кратък срок“ 120 000 броя 122-милиметрови снаряди

0
36

 

Денков не отговори дали България ще подпише двустранни гаранции за сигурност с Украйна по модела на споразумението, обявено от страните от Г-7

 

Държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция подписаха меморандум за сътрудничество. Това се случи по време на посещението на българския министър-председател Николай Денков в Киев, съобщава Аctualno.com.

Освен това Денков и украинският премиер Денис Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и обсъдиха стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна.

„Искам да изкажа огромното си уважение към работата и реформите, които правителството Ви извършва в условията на ужасяваща война,” обърна се акад. Денков към Денис Шмигал. И увери, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и за да възтържествува международният ред, страната ни ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Украинският премиер Шмигал изтъкна от своя страна, че днес Украйна и България са направили още една крачка за задълбочаване на партньорските си взаимоотношения. „Ще се борим заедно срещу руската агресия. България има лидерска позиция в прилагане на Формулата за мир, в частност в областите на екологията, енергетика, продоволствията и възстановяването,” заяви Денис Шмигал.

По-рано вчера немското издание Spiegel обяви, че Киев ще получи от страната ни 120 000 броя боеприпаси във „възможно най-кратък срок“. Според информацията, става въпрос за 122-милиметрови снаряди – т.е. по-малокалибрени, такива по съветски стандарт, а не най-тежките (155-мм по стандарта на НАТО и 152-мм по съветския стандарт). С такива боеприпаси стрелят например гаубиците Д-30 – те могат да произведат до 3-4 изстрела в минута и не са самоходни. Д-30 се отличава от 122-мм оръдие Д-25 с механизма си за продухване на канала на цевта след изстрел, което повишава качеството му, но пък е доста по-скъпо за производство.

Същевременно премиерът Николай Денков не отговори дали България ще подпише двустранни гаранции за сигурност с Украйна по модела на споразумението, обявено от страните от Г-7. По време на визитата си в Киев по повод две години агресивна война на Русия в Украйна българският министър-председател отправи силно политическо послание за подкрепа на защитаващата се страна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here