Генералният ни консул в Солун организира тържествено отбелязване на Трети март

0
31

 

По повод националния ни празник се състоя церемония по издигането на българския флаг в Солун

 

Генералният консул на България в Солун, Антон Марков, организира тържествен прием по повод Националния празник на Република България. Тържествата за българите в Гърция започнаха още на 27 февруари с церемония по издигане на националния флаг на българската държава в Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC-GR) в града.

Прием по случай Националния празник на Република България 3 март

Генералното консулство в Солун организира в четвъртък прием по случай Националния празник на Република България 3-ти март. Събитието бе проведено в хотел „Порто палас” в Солун с участието на ръководителите на консулските представителства на САЩ, Германия, Турция, Сърбия, Албания, Румъния, РС Македония, почетни консули в града, депутати от водещите партии в гръцкия парламент, представители на местните власти, служители в управляващия орган на Европейската програма за териториално сътрудничество в Солун ИНТЕРРЕГ, военнослужещи в Корпуса за бързо развръщане на НАТО (NRDC-GR), бизнесмени, общественици и др.

От българска страна участваха представители на българските общности и българските неделни училища в Солун, Кавала, Александруполис и Ксанти, български военнослужещи в NRDC-GR, преподаватели, бизнесмени и др.

Гостите на приема бяха приветствани от генералния консул Антон Марков. В словото си той подчерта значението на Трети март в българската история. Г-н Марков изрази удовлетворение от факта, че заема настоящия си пост в период на отлични отношения между България и Гърция. Той изрази и своята увереност, че и през настоящата година ще продължи съвместната работа за сближаване между народите и подобряване на свързаността между нашите две страни.

Гостите се насладиха на изпълненията на фолклорната формация от България „Абагар“, съвместно с гръцкия композитор и певец Алексис Гудас.

Церемония по издигане на националния флаг

На 27 февруари 2024 г. в Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция (NRDC-GR) се проведе церемония по отбелязване на Националния празник на България. Командирът на NRDC-GR ген. Атанасиос Гаринис приветства генералния консул г-н Антон Марков и дипломати от страните с военнослужещи в корпуса, които уважиха събитието с присъствието си.

Командирът на NRDC-GR изрази своята благодарност за съвместното отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на България, а г-н Антов Марков благодари на Командира за тази церемония и отбеляза приноса на България в дейността на Алианса.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here