Лавров: САЩ имат план за конфликт между НАТО и Русия според думите на Остин

0
26

 

Руският външен министър нарече изумителен публикувания разговор между германски военни за унищожаване на Кримския мост и за присъствието на американски войници в Украйна

 

Изявленията на шефа на Пентагона Лойд Остин за възможността за пряк сблъсък между НАТО и Руската федерация в случай на поражение на Украйна доказват, че САЩ имат такъв план. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на дипломатически форум в Анталия.

„Смисълът на това изявление е, че ако Украйна загуби, НАТО ще трябва да тръгне срещу Русия. Той просто каза фройдистки това, което те (САЩ) са имали предвид. В края на краищата, преди това всички казаха: не можем да позволим Украйна да загуби, защото Путин няма да се успокои и ще заграби балтийските държави, Полша, Финландия. Оказва се, според откритото, недвусмислено изражение на г-н Остин, всичко е точно обратното. Ние нямаме и не можем да имаме такива планове, но американците имат“, обясни ръководителят на руското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че по-рано Остин изрази увереност, че „НАТО ще се бие с Русия“, ако Украйна бъде победена. Шефът на Пентагона направи тази оценка на изслушване в Комитета по въоръжените сили към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Според Сергей Лавров в момента Европа е основната жертва на политиката на САЩ „да влачат Украйна в НАТО“. „Всички основни разходи бяха прехвърлени към Европа, животът на хората става все по-лош и по-лош, цените на енергията скочиха няколко пъти в сравнение с това, което би могло да бъде, ако американците не бяха взривили газопроводите „Северен поток“, отбеляза министърът.

Той подчерта, че цялата сегашна ситуация около Украйна е инициирана от Вашингтон, за да не бъде Европейският съюз прекалено силен конкурент на американската икономика. „И тази цел е постигната. Европа вече изобщо не е конкурент на Съединените щати. Целият основен бизнес и индустрия се преместват в САЩ, където условията са напълно различни и енергийните ресурси са много по-евтини“, каза Лавров.

Публикуваният разговор между германски военни за западни военни в Украйна и унищожаването на Кримския мост

Публикуването на разговор между германски военни е удивително, но Руската федерация знае със сигурност за дейността на военнослужещи от НАТО в Украйна, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

„Вие знаете, разбира се, че от една страна е удивително, но от друга не е. Вече споменах в предишни отговори на въпроси, че знаем със сигурност за участието на военни от страните от НАТО, които се маскират или като наемници или по друг начин като хора, които не принадлежат към въоръжените сили на страните от НАТО“, каза той.

„Лицата на нашите колеги от НАТО са напълно разкрити. Не знам как ще се обяснят пред народа си“, добави в тази връзка министърът.

В същото време Лавров обърна внимание на няколко точки в разговора, по-специално на аргументите на военните за това как „хитро“ да снабди Украйна с далекобойни оръжия за атака на Кримския мост и складовете за боеприпаси. 

„Имаше и разговор за това дали е възможно да се насочват дистанционно ракети, без да сте в Украйна. Един от генералите каза на това: „Това все пак ще бъде нашето пряко участие“. Тоест, те разбират за какво говорят. В един от тях просто звучи: „Там има момчета от САЩ в цивилни дрехи.“ Това беше казано директно“, подчерта ръководителят на руското външно министерство.

Записаният разговор

По-рано главният редактор на забранения в ЕС канал RT Маргарита Симонян съобщи, че в деня, когато Шолц заяви, че НАТО не участва и няма да участва в украинския конфликт, висши германски офицери са обсъдили възможността за нападение срещу Кримския мост без последствия за германските власти. Според Симонян разговорът се е състоял на 19 февруари между инспектора на германските военновъздушни сили Инго Герхарц, ръководителя на отдела за операции и учения Франк Грефе и служители на въздушния оперативен център на космическото командване на име Фенске и Фростед. Руската журналистка се позова на наличието на аудиозапис и по-късно публикува стенограма на разговора. От него става ясно, че офицерите са обсъдили степента, в която ракетите Taurus са способни да унищожат Кримския мост, както и подробностите за подготовката на атаката.

Според германските офицери „мостът на изток е труднодостъпен“ и за това „може да не са необходими 10 или дори 20 ракети“. В същото време те изразиха мнение, че това е възможно с помощта на ракети Taurus, ако френският изтребител Dassault Rafale бъде оборудван с тях.

Освен това германските военни подчертаха, че ако Taurus бъде прехвърлен в Киев, ракетите „ще бъдат готови за използване само след осем месеца“, тъй като е необходимо да се изключи възможността за „погрешно използване“.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза пред репортери, че Кремъл все още не разполага с информация за съдържанието на записа на разговор между германски офицери за атаката на Кримския мост. 

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин каза, че въпросът за обсъждане на атаката на Кримския мост от германски високопоставени офицери ще бъде изслушан на следващото заседание на долната камара на парламента.

Реакцията в Германия

Представител на германското министерство на отбраната не коментира изтеклия запис: „Моля, разберете, че по принцип не коментираме съобщения в медиите и тяхното съдържание.“

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here