Министър Калин Стоянов: Върнатите мигранти са българи, с български имена и паспорти

0
34

 

Остър спор се разгоря в парламента за това връщани ли са у нас мигранти от Сирия и Афганистан, осъдени за криминални престъпления. Темата повдигна лидерът на БСП Корнелия Нинова, тя веднага бе подета от „Възраждане“ и ИТН.

Заради разгорялата се дискусия в парламента извънредно се яви вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът уточни, че осъдените, които са върнати със самолет от Бавария, са шестима български граждани, с български произход и имена, които са били осъдени за извършени престъпления в Германия и са си излежали присъдите там.

Стоянов добави, че влизайки на наша територия, шестимата българи вече се водят активен криминален контингент и подлежат на контрол от страна на МВР. Сирийските граждани, 18 на брой, които дойдоха с първия самолет, пък вече са получили хуманитарен статут на бежанец и идват по силата на реадмисия, уточни той. И поясни, че страната ни не е спирала да изпълнява Дъблинското споразумение. Стоянов отчете, че със самолета са върнати общо 24-ма души.

„Тук има нещо гнило, да не кажа, че лъжете, но най-вероятно замазвате“, реагира с недоверие Тошко Йорданов, цитиран от Дир.бг. Лидерът на ПГ на ИТН изрази недоумение, че след като шестимата са си излежали присъдите в Германия, няма логика да бъдат сваляни от самолета с белезници, като престъпници, тъй като вече са свободни граждани.

В началото на пленарния ден вицепремиерът и бъдещ министър-председател след ротацията Мария Габриел, обясни в рамките на блицконтрола в парламента, че връщането на мигранти с присъди за престъпления от Европа е в компетенциите на МВР, а не на Външно министерство.

Въпросът беше зададен от БСП, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова изреди, че със самолети са ни били върнати мигранти, осъдени за убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления и пране на пари. От „Възраждане“ пък добавиха, че техен депутат с очите си е видял как от самолетите слизат чужденци с белезници.

„Не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти“, отвърна външният министър. По думите й това е в компетенциите на МВР.

„Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от „Европол“, напомням, че вчера тук беше директорът на Фронтекс“, добави Габриел. „Това е едно от нещата, които договаряхме, че има нужда от „Фронтекс“ със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена. Позволете ми да не се съглася, че България не се е държала достойно по време на преговорите“, каза тя по повод последното споразумение с Австрия за частичен Шенген.

Външният министър изтъкна като успех фактът, че след като България 12 години не е била допускана в Шенген, сега вече има право на глас и е на масата при вземането на решения, докато преди не е можела да участва в това.

Лидерът на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов не прие отговора и заяви, че никоя от другите държави с мигранти не ги приема обратно, „за да се криете зад Дъблинските споразумения“.

„Грозно е да се пързаляте по Дъблинските споразумение, да бягате към МВР, при положение, че мигрантите не са български граждани. Грозно е това, което правите, и да се хвалите с някакъв въздушно-капков Шенген. Играете играта на ПП-ДБ. И затова тук ще ни напълнят с всякакви мигранти престъпници“, опонира депутатът от ИТН.

„Не приемам български министър да се обяснява какво ще прави пред посланиците, особено във вътрешната политика“, добави той, като повдигна въпроса защо Габриел е събрала посланиците, за да им каже, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ. „Те ли ви дават разрешение дали да го подпишете, или не? Отивате да ги питате може ли, не може ли. Това ли ви е ролята на външен министър?“, попита Йорданов.

„Срещата ми беше уведомителна“, отвърна външната министърка. Габриел поясни, че е събрала посланиците от партньорските държави само за да сподели, че няма да подпише. „Да не споделяш с партньорите си от ЕС, означава че ти самият нямаш яснота за работата си. Така го разбирам – когато имаш партньори и градиш доверие. Просто да споделиш информацията, не да търсиш мнението или отрицанието му, а просто да споделиш“, обясни тя. „Не съм се срещала, за да имам реакция от тяхна страна. Аз съм ги събрала, за да може България, като предвидим и ясен партньор, да каже какво ще прави“, аргументира се още бъдещият премиер.

източник: epicenter.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here