Аржентинският президент закрива единствената държавна информационна агенция заради „пропаганда на идеи“ на опонентите му

0
30

 

Президентът на Аржентина Хавиер Милей обяви, че правителството му ще закрие единствената държавна информационна агенция в страната, Télam, поради „пропаганда на идеи“ на неговите политически опоненти. 

„Ще закрием агенция Télam, която през последните десетилетия беше използвана като пропагандна агенция за киршнеризма“, каза държавният глава при откриването на заседанието на парламента.

Преди време аржентинският президент изрази намерението си да прехвърли всички държавни медии в частни ръце.

Обществената новинарска агенция Télam е създадена преди 78 години с цел разпространение на информация в цялата страна на федерална и плуралистична основа. Télam е единствената агенция в страната с мрежа от кореспонденти във всички аржентински провинции и има множество споразумения за сътрудничество с международни агенции, които правят възможно производството и предоставянето на информация от първа ръка за събития, които се случват в света за различни медии, компании, организации и институции.

Като единствен аргумент да обяви закриването си, Милей посочи, че смята, че агенцията „е била използвана през последните десетилетия като кирхнеристка пропагандна агенция“. Същото оправдание беше използвано през 2018 г. от бившия секретар на обществените медии Ернан Ломбарди, когато когато съкрати 357 души от агенцията, а по-късно съдът отмени уволненията на много от тях.

Хавиер Милей призова губернатори, бивши президенти и лидери на политически партии да подпишат „нов социален договор“ с десет държавни политики и отправи остра оценка на последните правителства, като посочи, че „последните 20 години бяха икономическа катастрофа и оргия на публичните разходи“.

В реч, която продължи 73 минути, Милей посочи, че този „нов социален договор“, който той предложи да бъде подписан в Кордоба на 25 май , ще бъде предмет на одобрението на Закона за основите и нов фискален пакт, в толкова много така че той обяви изпращането в парламента на пакет от „антикастови“ закони.

източник: telam.com.ar; превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here