Започва учението на НАТО „Северен отговор“

0
25

 

Учението на НАТО „Северен отговор“ започва днес в Арктическия регион, маневрите се организират на всеки две години.

За първи път това учение на НАТО се провежда на териториите на Норвегия, Финландия и Швеция – в миналото се провеждаше единствено на територията на Норвегия и се казваше „Студен отговор“, предава БНР.

На сушата участват над 20 000 войници от 13 държави, над 50 военноморски плавателни съдове, сред кооито кораби, подводници и самолетоносачи ще има в морето и над 110 военни самолета във въздуха. Учението ще продължи до 14 март и негова цел е демонстриране на способности и сили за защитата на северната граница на Алианса. На учението ще присъства за един ден и новоизбраният президент на Финландия Александър Стуб, който заяви, че страната „е изправена пред нова ера“, след като се присъедини към отбранителния съюз през април миналата година.

От всички страни членки на НАТО Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия – над 1300 километра.

„Северен отговор“ е част от най-голямото учение на НАТО от Студената война Steadfast Defender, което се провежда между януари и юни по линията Германия-Полша-Балтийско море. Русия, която има териториални претенции в части на Арктическия океан, е уведомена за учението, но не е поканена като наблюдател.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here