Петър Витанов: Движение „Трети март“ имаше само една цел и я изпълни

0
27

 

Движение „Трети март“ имаше само една цел и я изпълни. 

Това заяви пред БНР евродепутатът Петър Витанов от Парламентарната група на социалистите и демократите, един от авторите на инициативата за запазване на националния празник 3-ти март. Движението „Трети март“ беше създадено в началото на септември 2023 г. дни след като то беше анонсирано в реч на президента Румен Радев на Шипка, във връзка с отбелязване на годишнина от освободителните боеве през август 1877 година.

„Това движение имаше една-единствена цел, а именно – да запази Трети март като националния празник на България. Не сме си поставяли по-амбициозни цели. Този инициативен комитет успя да каптира цялото обществено недоволство, предизвикано от нерационалните предложения за промени в Конституцията, които минаха с лека ръка. Единственото, което не успя да бъде материализирано, беше промяната на националния ни празник. … Движение „Трети март“ сега не се занимава с нищо, защото то изпълни делото, за което беше създадено.

По думите на Витанов наименованието „Трети март“ е запазено за 10 години от Весела Лечева, която също беше сред основателите на движението с това име, не за да бъде наименование на бъдеща политическа партия, а за да се предотврати „потенциална злоупотреба с наименованието, защото през годините сме се нагледали на редица политически гъби – двойници“.

„В инициативния комитет имаше хора от много сфери на обществения живот и е съвсем естествено част от тях да ги видим в търсенето на политическа алтернатива. Така че съвсем естествено е част от тях да участват в обществения и политическия живот на страната“, уточни той.

Петър Витанов подчерта, че президентът Радев е „последната останала алтернатива на настоящото управление“:

„Има тежка управленска криза, опозицията изглежда доста слаба и разпокъсана, за да предложи алтернатива. Затова е естествено да има търсене на алтернатива, която да запълни този вакуум“.

Евродепутатът беше категоричен, че единствено ако Румен Радев е лично ангажиран в него, би имало успех едно такова движение:

„Аз съм естествен поддръжник на виждането, че трябва да се намери нова формула на управление и затова се припознавам като човек от близкото обкръжение на президента. Няма да крия, че и мои надежди са свързани с неговото участие. … Има нужда от нова политическа партия, която да олицетворява нуждите на това общество“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here