Медведев: Украйна си е Русия, преговори с Киев са невъзможни

0
23

 

Москва няма териториални спорове със съседните страни. Невъзможно е да се възроди Съветският съюз такъв, какъвто беше. Основната заплаха сега е заплахата от ядрен конфликт, колкото и тривиално да звучи. И тази заплаха е сто пъти по-лоша от времето на Кубинската ракетна криза, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев

 

Украйна е Русия и алтернативната концепция трябва да изчезне завинаги, каза заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, предава ТАСС.

Изнасяйки лекция „Географски и стратегически граници“ на маратона „Знанието. Първо“, той подчерта, че Москва ще доведе специалната военна операция до победа и увери, че не се интересува от „нови земи“, но няма да се откаже своите собствени. Политикът също така оцени рисковете от ядрен конфликт, които сега са „сто пъти по-големи“, отколкото по време на кубинската ракетна криза, и изрази увереност, че всеки американски президент ще се опита да сдържа Русия.

ТАСС представя основните тези на Медведев:

За стратегическите граници на Русия

 • Границите са географски и стратегически и съвпадат само за държави, които „не могат да повлияят на ключови глобални решения“. Със смъртта на еднополюсния световен ред „всеки голям център на планетата ще се опита да осигури своите стратегически граници“.
 • „Русия, като всяка велика сила, има стратегически граници, разбира се, далеч отвъд географските. И те се основават не на военна сила или финансови инвестиции, а на много по-солидна, почти непоклатима основа.“
 • Териториите по двата бряга на Днепър са неразделна част от стратегическите исторически граници на Русия.
 • „Нашият основен интерес не е придобиването на нови земи, за което се опитват да ни упрекнат. За нас е важна компетентната, предвидима, суверенна власт в съседните страни, която действа в полза на просперитета на своите граждани и на международната общност“.

За руската мисия

 • Москва „днес изпълнява специална, съдбоносна мисия в глобалния свят“ и „няма съмнение, че тази мисия ще бъде изпълнена“. Всички ще трябва да се съобразяват с руската позиция, още повече, че повечето страни в света се нуждаят от силна Русия.
 • „Невъзможно е да се възроди Съветският съюз такъв, какъвто беше.“ Той обаче беше „достоен наследник на Руската империя“, чиито „неразделни части“ днес „трябва да се върнат у дома“.

За Украйна

 • „Украйна, разбира се, е Русия, въпреки изявленията на украинските политици“.  „Един от бившите лидери на Украйна веднъж каза, че Украйна не е Русия. Тази концепция трябва да изчезне завинаги. Украйна, разбира се, е Русия“.
 • „Опитите да се игнорира руското обществено мнение трябва да потънат в забрава.  Ако същата тази Украйна не беше попаднала в най-глупавия капан, който Съединените щати и техните съюзници бяха поставили, за да се изправят срещу страната ни с помощта на Украйна, използвайки точно това „анти-Русия“, всичко щеше да бъде различно“, каза Медведев.
 • Специалната военна операция е „форсиран, но доста ефективен отговор на русофобската политика на режима на Бандера и колективния Запад“. „Със сигурност ще доведем специалната военна операция до логичния й край. До окончателната победа, до капитулацията на неонацистите.
 • Преговорите за Украйна са възможни не с настоящите власти в Киев, а само „с някои нови хора, когато признаят реалностите, които са се развили на земята“: „Всеки прекрасно разбира, че ние никога няма да се откажем от нашите земи”. „Ние не се нуждаем от чужда земя, но няма да се откажем от нашата“.

За съседните страни

 • Москва няма териториални спорове със съседните страни. „Русия не диктува политическа воля на добрите си съседи, не им казва как да живеят, не ги заплашва със санкции.
 • Именно на Запад „се опитват да създадат условия за недоверие и откровена враждебност между Русия и нейните съседи“.

За „руската заплаха“

 • Западът „свикна с маниакалните си заклинания за руската заплаха“, това е „отвратителна константа на англосаксонския свят. Неговите идеи са остарели: светът е станал много по-сложен от преди и в същото време е станал по-интелигентен.“
 • „За момента“ Москва беше готова за конструктивни отношения с европейските страни, но те решиха „да станат тъпи животни за Съединените щати <…>“, а техните политици „се превърнаха в предатели на собствените си национални интереси. държави.“
 • Западът би искал да свие Русия „в пределите на Московското княжество“, но това е „съзнателно непостижима“ цел.

За политиката на САЩ

 • Руско-американските отношения сега са по-лоши, отколкото по време на кубинската ракетна криза: „Това е пълноценна война срещу Русия с американско оръжие, с участието на американски специални части и американски съветници“.
 • Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп може да спечели предстоящите избори, ако „най-накрая не бъде вкаран в затвора“, сегашният президент Джо Байдън също има шанс. „Който и да бъде избран, този президент все още ще следва напълно очевидна политика на сдържане спрямо страната ни, доказана в продължение на десетилетия. И това е тъжно.“
 • Съединените щати не биха се примирили, ако някой започне да използва техните собствени методи срещу тях. Такава дейност би срещнала най-яростната съпротива на Съединените щати и може да приключи в Кубинската ракетна криза 2.0.

За отношенията с Германия

 • Русия няма да забрави изтеклия разговор между германски офицери, обсъждащи удара по Кримския мост. „Дипломатическият път не е затворен, но те трябва да разберат какво им причинихме по време на Великата отечествена война.

За ядрената заплаха

 • „Основната заплаха сега е заплахата от ядрен конфликт, колкото и тривиално да звучи. И тази заплаха е сто пъти по-лоша от времето на Кубинската ракетна криза.“

BIG5, в превод от ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here