„Политико“: ЕС притиска страните членки да спасят потъващата соларна индустрия

0
29

 

ЕС призовава своите членове да подпишат съвместна декларация, с която да се ангажират да съживят загиващата соларна индустрия на блока, показва документ, видян от „Политико“- най-конкретният сигнал досега за това как Брюксел планира да се справи с опасната ситуация.

Документът на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС в Брюксел, идва в момент, когато европейските фирми за слънчева енергия предупреждават за предстоящ срив в условията на силно субсидирана китайска конкуренция и пренасищане на доставките в ЕС. Миналата седмица един от най-големите европейски производители на слънчева енергия, компанията Meyer Burger, заяви, че ще спре производството на модули в Германия този месец.

„Сегашното влошаване на ситуацията изисква по-нататъшни действия“, заяви Комисията в писмо до министрите на енергетиката на ЕС, като добави, че ще „поеме инициативата да координира с държавите членки … подписването на декларация, с която да се ангажира да предприеме конкретни действия в подкрепа на производството на слънчева енергия в ЕС“.

Въпреки това инициативата на ЕС, която по същество се свежда до искане към държавите да се намесят, няма да успокои напълно разтревожените соларни фирми. В продължение на месеци индустрията настояваше Комисията да оглави спешно изкупуване на запасите и да облекчи допълнително правилата на ЕС за субсидиране.

И макар че наскоро Комисията започна разговори на ранен етап относно варианти за подпомагане на производителите, тя до голяма степен запази публично мълчание относно предприемането на по-нататъшни стъпки.

Сега изпълнителният орган на ЕС твърди, че страните „биха могли да се ангажират“ с няколко варианта за подпомагане на соларната индустрия, включително създаване на държавни търгове за проекти, които да насърчават производството на соларни панели с „високи екологични, иновационни и трудови стандарти“.

Тези мерки де факто биха облагодетелствали производителите от ЕС пред китайските износители, чиито производствени процеси експертите обвиняват, че са свързани с нарушения на човешките права. Предложението до голяма степен съответства и на Закона за нулевата индустрия на блока – нов законопроект, който има за цел да стимулира производството на чисти технологии в ЕС. Законодателството беше договорено миналия месец, но може да не бъде приложено изцяло в продължение на години.

Други варианти, които Комисията споменава, включват облагодетелстване на производителите от ЕС при ускорено въвеждане на „агрофотоволтаици“ – едновременното използване на земя както за соларни панели, така и за земеделие – и соларни панели на покривите на обществени сгради. Тя също така насърчава страните да използват облекчените правила за държавна помощ за местните фирми.

Комисията заяви, че ще „проучи как да продължи да използва наличните финансови инструменти за привличане на частно финансиране“ за производството на слънчева енергия и ще продължи да работи за увеличаване на работните места в сектора.

„Взети заедно, тези действия могат да допринесат за обръщане на сегашния негативен цикъл за сектора и да дадат положителни сигнали за по-нататъшни инвестиции в Европа“, се казва в писмото.

Въпреки че инициативата представлява „важна стъпка“, заяви Йохан Линдал, генерален секретар на Европейския съвет за производство на соларна енергия, „когато става въпрос за конкретни действия, ни липсват конкретни и специфични решения за ситуацията в момента“.

За да се запази секторът жив, твърди Дрис Аке, директор по политиките в SolarPower Europe, Комисията „трябва много скоро да стане по-конкретна“ с плановете си за освобождаване на парични средства от ЕС.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят искането на Комисията на среща в Брюксел в понеделник. Комисията предлага след това те да подпишат декларация на „една от“ срещите си през следващите месеци.

Автор: Виктор Джак, източник: politico.eu, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here