Германските домакинства плащат 41% повече за енергия, отколкото през 2021 г.

0
32

 

Германските домакинства сега трябва да плащат значително повече за потребление на енергия сега, отколкото през 2021 г. Това показва анализ на Verivox, публикуван в Berliner Morgenpost. Според данните средностатичстическо домакинство в момента харчи с 1534 евро повече на година за електричество, горива и отопление, отколкото в началото на 2021 г.

Анализът на Verivox използва данни за средностатистическо домакинство от трима души, което консумира средно 20 000 kWh енергия за отопление, 4 000 kWh електричество и изминава 13 300 км годишно, за което сега е необходим бюджет в размер на 5 306 евро срещу 3 772 евро в началото на 2021 г., което е скок от 41% през последните три години, посочва докладът.

„Електричество, газ, мазут и горива: години след началото на инфлационния шок енергията е все още значително по-скъпа от преди. Въпреки че разходите са спаднали с една трета от пика си през октомври 2022 г., частните домакинства са все още силно обременени от високите разходи за енергия“, посочи Торстен Щорк, енергиен експерт във Verivox, при представянето на доклада.

Част от увеличенията на цените се дължат на последиците от пандемията, но повече се дължат на последиците от санкциите на ЕС срещу руския природен газ и от саботажа на 26 септември 2022 г. на тръбопроводите „Северен поток“, които пренасяха руски газ под Балтийско море от Русия до Германия.

Германия ползва евтината руска енергия повече от две десетилетия – получавайки 40% от своя внос на газ от санкционираната сега страна – и е сред най-силно засегнатите от намаляването на руските енергийни доставки. Те бяха значително ограничени или напълно спрени, след като ЕС наложи санкции на Москва в отговор на конфликта в Украйна и след експлозиите на тръбопроводите „Северен поток“.

Берлин трябваше да увеличи вноса на електроенергия през миналата година, след като правителството реши да се откаже от ядрената енергия, тъй като преминава към възобновяема енергия. Междувременно експерти предупреждават, че времето на Германия като индустриална суперсила е към своя край, тъй като загубата на евтин руски природен газ на фона на украинската криза нанесе удар, който може да се окаже фатален за конкурентоспособността на производителите.

Автор: obektivno.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here