Чешкият президент допусна изпращане на войски на НАТО в Украйна

0
34

 

Петр Павел уточни, че не е необходимо да се говори за разполагане на бойни части, защото това може да се превърне в пресичане на „червени линии“, а за „форми на подкрепа“ на територията на Украйна

 

В рамките на пресконференция с държавния глава на Франция Еманюел Макрон президентът на Чехия Петр Павел допусна изпращането на войски от европейски държави в Украйна, но не и участието им във военните действия, предава кореспондент на Укринформ, цитиран от „Фокус“.

„Аз съм за намирането на нови начини (за подкрепа на Украйна – бел.ред.), включително за продължаване на дискусията относно възможното присъствие в Украйна по различни начини и форми“, подчерта президентът на Чешката република.

По думите му има много такива методи, като дискусията за тях е само в начален етап и трябва да продължи.

Павел уточни, че не е необходимо да се говори за разполагане на бойни части, защото това може да се превърне в пресичане на „червени линии“. Той поясни, че става въпрос за „форми на подкрепа“, по-специално обучение на украински войници не на територията на партньорските страни, а директно в родината им. Украйна – по думите на Павел – остава суверенна държава, така че няма да има нарушение на никакви международни правила.

„Тъй като е в наш интерес Русия да не успее в Украйна, не можем да  спрем помощта, която оказваме на Украйна сега“, подчерта Павел и призова „да не се ограничаваме там, където не трябва“.

Политикът допълни още, че по тази тема са говорили не само лидерите на страните в Париж миналата седмица, но и министрите на отбраната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here