Заради разногласия за Украйна чешкото правителство не иска да се среща със словашкото

0
33

 

Чешкото правителство заяви вчера, че няма да се среща със словашкото правителство през идните месеци, тъй като между Прага и Братислава има разногласия по отношение на помощта за Украйна, предаде Франс прес.

Чехия и Словакия, които членуват в ЕС и НАТО, започнаха да доставят хуманитарна и военна помощ на Украйна след нахлуването на руските сили през февруари 2022 г. Словакия обаче спря военната помощ за Киев, след като лидерът на партия „Посока-социална демокрация“ Роберт Фицо става отново премиер през октомври миналата година. През последните месеци Фицо направи изявления, които влошиха отношенията на страната му с Украйна, отбелязва АФП.

„Убедени сме, че засега не е нужно да има съвместни заседания на двете правителства“, каза пред журналисти чешкият премиер Петър Фиала.

Планираше се среща на двете правителства в Чехия през пролетта, но изглежда тя няма да бъде проведена. Последното общо заседание на двете правителства се състоя през април миналата година, докато премиер на Словакия още беше центристът Едуард Хегер. „Не можем да крием, че има сериозни разминавания в мненията ни по някои ключови въпроси на външната политика“, каза още Петър Фиала.

източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here