Конституционният съд допусна за разглеждане двете дела срещу промените в Конституцията

0
30

 

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество двете конституционни дела, образувани по искания – на президента Румен Радев и на 48 народни представители, за установяване на противоконституционност на Закона за изменение и допълнение на Конституцията, става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.

Определенията са приети единодушно. Конституционният съд ще разгледа и реши делата съвместно заради сходство в предмета им.

На 8 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за редица, приети от Народното събрание, промени в Конституцията, припомни БТА. Президентът счита, че част от измененията, освен че съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях, като засягат пряко формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание.

Малко след това 48 народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ също сезираха Конституционния съд за промените в основния закон. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира тогава, че в жалбата има 40 страници аргументация по абсолютно всяка една от точките, по която Конституцията беше променена от това Народно събрание.

Промените в Конституцията бяха приети на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. „За“ бяха 165 от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против“ бяха 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с „въздържал се“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here