Мика Зайкова: Асен Василев натрупа загуби за милиарди. Това е пълно безобразие. Това е заробване на България

0
34

 

  • Тези 30 милиарди ще ги платим ние, няма да ги плати нито Асенчо, нито Кирчо, нито никой от властимащите, защото властимащите са от ПП;
  • Не слушайте какво ви говори Асен Василев – че ние сега имаме някакъв измислен излишък и че ние ще свалим дефицита, това е пълен абсурд;
  • Те се мъчат да измамят Европейската централна банка с инфлацията с цел да влезем, това никого не топли;
  • Децата са ни умни, те ги опростачват, защото който и учебник да хванеш, той е съсипан – не говоря само за история, за Русия или за такива неща, говоря за всичко;
  • Докъде стигнах – да харесвам ГЕРБ, но дано Бойко Борисов състави стабилно правителство

Финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова в интервю за аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“  

– България се върна на кръстопътя, където застана преди четири години, въпреки че със скромни крачки встрани се помъчи да се откъсне. Засега страната ни заседна в политическа и институционална криза, чийто край не се вижда, но се предполага – или досегашните коалиционни партньори ще се разберат, или отиваме на избори. Колко струва на държавата и на всеки неин гражданин политическият хаос в кризата? Наш гост е финансовият експерт и бивш народен представител Мика Зайкова. Добре дошла в Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“, г-жо Зайкова.

Здравейте. Като прибавите към политическата и институционалната криза и икономическата, картинка ще бъде пълна. Искам да ви кажа, че трите трасета, по които България затъва икономически и финансово, са: първо – измисленият бюджет за 2024 г. Този бюджет е абсолютно нереален по отношение на приходната си част. Вторият източник на нашите неблагополучия е забавянето на изпълнението и ползването на еврофондовете от старата програма, която е за 2020 г. Новата вече е от 2021 до 2027 г. и тя тоталното закъснява. И третото трасе, по което вървят нашите неблагополучия в икономически и финансов план, това е пълната катастрофа и драмата с изпълнението на Плава за възстановяване и устойчивост. И сега, ако тръгнем от бюджета, защото той е основата за всичко, ако тръгнем от бюджета, ще видим, че първо няма да има ръст 3,2%, т.е. няма да имаме приход от 205 милиарда в брутния вътрешен продукт. Това означава на практика, че всеки български гражданин или българска фирма ще бъдат затруднени и няма да получат това, което има в разходната част, и ще го получат на базата на по-голям дефицит и на базата на допълнителни заеми, които ние ще вземем. Защото напомням – в Бюджет 2024 година е сложен таван на заемите 11 милиарда лева. Тези 11 милиарда по никой начин няма да стигнат, защото, не слушайте какво ви говори Асен Василев – че ние сега имаме някакъв измислен излишък и че ние ще свалим дефицита, това е пълен абсурд. Пълен абсурд е, защото първо, имаме срив на промишленото производство до края на миналата година и в началото на тази година за всяко тримесечие с близо 20%. Това означава, че няма да бъдат произведени стоки. Второ, българското производство е най-енергоемкото, т.е. най-неконкурентноспособното в Европейския съюз, защото ние за всеки лев брутен вътрешен продукт потребяваме 3,5 повече електроенергия, отколкото средната електроенергия, която потребява Европейският съюз. Не само това, ами ние имаме неконкурентоспособност, не можем да изнасяме и нашият износ спада с всеки изминал месец, не тримесечие – с всеки изминал месец нашият износ пада между 3 и 12%, зависи за кой ресор става дума.

Освен това, това, че се мъчат – извинявам се за израза – да измамят Европейската централна банка с инфлацията с цел да влезем, това никого не топли. Първо, защото и специалистите в Европейската централна банка, и другите световни агенции, дори Кристалина Георгиева, която е изключителен специалист, но е много добронамерена към България, и тя не дава ръст повече от 1,7%. Къде е 3,2%, къде е 1,7%. Това означава, че в приходната част няма да има пари. Даже най-фрапантното е, че това, което ние сега прибираме да речем не общо от данъчната система, а само от ДДС-то, е по-малко, отколкото сме взимали в предходните години като нетна стойност. Това означава, че нещата са изключително, ама изключително сложни. Така. И за да могат да изпълнят разходната част в бюджета, която се променя, т.е. расте всеки изминал месец, защото хората непрекъснато протестират… И най-смешното е, че няма как да скриеш, не би трябвало по-точно – те го крият, не би трябвало да скриеш инфлацията, а става въпрос за базисната инфлация, флуктуациите в цените: в цените на храните и в цените на енергоизточниците. Първо, защото – да, има в цените на едро при някои плодове и зеленчуци едно елементарно, няколкопроцентно намаление, но това не е достигнало въобще при цените на дребно – това е първо. Второ, искам да ви напомня, че вече цените на енергоизточниците са достатъчно ниски, т.е. тази флуктуация вече не може да свали инфлацията. И всъщност нашите проблеми са на друго място.

– Къде?

Нашите проблеми са в инфраструктурата, нашите проблеми са в ЖП транспорта, в пътническия транспорт. Един от най-големите ни проблеми е изчезналите 1,5 милиарда от магистрала „Хемус“. Тях ги няма, ама и магистрала няма. И тук ми развиват теории – ама не знам какви си договори, ама не знам какво се е случило. Всичкото това е лъжа и измама, това е пълна кражба. Да не говорим, че не се борим с корупцията, с кражбите и т.н. Т.е. само от тук, само заради бюджета ние ще трябва да изтеглим допълнително за тази година още толкова, т.е. още 11-12 милиарда заем, може да надвишим това нещо, защото няма как да го скрием, поне не може да намалим дефицита. Това е единият проблем. Вторият проблем е фактът, че ние от предишните еврофондове тотално вече сме загубили над 557-560 милиона евро – евро. Това означава 1,4 милиарда лева, само от там. Има неща, които още не сме ги довършили. И аз мога веднага да ви кажа: ако се сещате, става въпрос за модернизацията на ЖП транспорта. Тази модернизация трябваше да бъде свършена 2021 г. Парите за нея не знам къде са, но и в 2026 г. няма да имаме модернизиран жп транспорт, както вече се разбра. Имаме да правим ремонт на всичките ВиК дружества, които трябваше вече да са ремонтирани по програма „Околна среда“ – не сме го започнали, миличка, не сме го започнали. Т.е. от тук има да губим, освен тоя чист 1,3 милиарда – програмата е затворена, имаме да губим още няколко милиарда. Третият възел, където е най-страшно, е пълната катастрофа с Плана за възстановяване и устойчивост. Защото Европейската комисия отначало  ни даде авансово, за да направим едни мерки, и България е взела само 24%, докато страни като Италия, Словакия, Словения, Полша, Белгия, Франция са взели от 58% нагоре. Само че забележете – ние сме взели 2,7 милиарда лева от Плана за възстановяване.

Работата е там, че тези пари, които сме взели, за да правим нещо, ние сме ги разпилели. Де факто, на практика са отишли по предназначение знаете ли колко – 150 милиона евро, т.е. 300 милиона лева. От тия 2,7 милиарда 3/4 и повече ги няма, ние сме ги попилели и ще трябва да ги възстановим. Освен това трябваше да получим до края на миналата година още 734 милиона евро. Досега не сме получили 1 стотинка, а тримесечието свършва. Планът за възстановяване свършва в края на 2026 г. – ние не сме започнали, миличка. Това означава на практика, че тук ще загубим още най-малко 3 до 5,5 милиарда. И като вземеш да събереш всичко, ще видиш, че загубата е огромна.

– Колко е?

Загубата е над 30 милиарда лева.

– Над 30 милиарда лева загуба?

Да, по груби сметки. Не претендирам да съм точна. Искам само да ти кажа, че не колегите от НСИ искат да лъжат, не колегите от Министерство на финансите или от другите министерства, които са добри специалисти, искат да лъжат. Не.

– А кой лъже?

Просто ги принуждават. И човекът, който прави това с неговия екип, за мен не може да бъде никой друг, освен г-н Асен Василев. И това е… какво да ви кажа, безобразие. Не мога да кажа престъпление, защото не съм съд, но това е пълно безобразие. Това е заробване на България. И България, вместо да се приближава по качество на живот към средноевропейското равнище, върви в обратната посока. Ако през 2020 г. бедни са били 7,2% българи, то сега са над 10% бедните, и то са бедни, защото ги заковаваме на нивото на линията на бедност, която в момента е 526 лева. Нека да си спомним, че дори и повишаването на минималната работна заплата е в резултат на административно повишаване, дори потискането на цените не води до икономически успехи. Защото първо, минималната работна заплата е брутна заплата, за която чистото възнаграждение от нея е 724 лева, а издръжката на живота за последното тримесечие на миналата година на един човек е 1438 лева.

Е, питам те: къде са 530 лева сега пенсии и 580 лева минимална – говоря от 1 юли, къде са тия нещастни 724 лева, дето чисто получават 640 000 души от 3 милиона, малко под 3 милиона работещи? Т.е. 1/3 от хората взимат минимална работна заплата. Да не говорим, че 2/3 от всички работещи в България получават заплата под 1000 лева, 2/3. И тези, които получават заплати, близки до издръжката или над нея – има и такива, разбира се, и аз нямам нищо против колкото може повече хора да получават такива заплати – се броят на пръсти. Т.е. не са десетки хиляди, а са няколко хиляди.

– Г-жо Зайкова, на фона на всички тези страшни факти, които ни изнесохте, при тази криза в момента, в която се е увъртолила държавата, колко струва на всеки един от нас липсата на решение и забавянето на изход?

Аз ти казах за едни 30 милиарда. Тези 30 милиарди ще ги платим ние, няма да ги плати нито Асенчо, нито Кирчо, нито никой от властимащите, защото властимащите са от ПП. И аз не мога да им се начудя на тези от ДБ, които са стари хора, които имат десни, твърди разбирания. Аз не мога да се начудя дори и на Бойко. 12 години си бил премиер, бе! Стига толкова си ги търпял, бе! Тези крадат стократно повече от всички, които са крали преди тях, от всички! Извинявай, мила моя, но когато влизахме през 2007 г. в Европейския съюз, ние бяхме далече по-добре. Тогава управляваше цар, пък после Сергей Станислав, там някакъв карашик от правителства имаше. Но работата е там, че ако някой знае, как се управлява държава и е управлявал 12 години, това е Бойко Борисов.

Аз, честно ти казвам, може да съм сангвиничка, може да съм холеричка, каквато искаш ме наречи, обаче не бих ги търпяла и една секунда. Първо са неграмотни. Защото Асен Василев не само не знае как се прави бюджет, ами налага своята неграмотност на останалите хора, които знаят как се прави бюджет. Защото и в Министерство на финансите, и в НСИ работят прекрасни специалисти, които си знаят работата. Това са мои бивши колеги, които ги познавам лично много добре. Искам да ти кажа, че това, което се прави с тези специалисти, е безобразие. Не мога да правя аз друга квалификация, освен безобразие. Безобразие! Държавата се намира в хаос.

– Виждате ли изход?

Асенчо и компания – те не знаят, какво е държава, а искат да я управляват. Затова тя се разпада. Ето, кажи ми, кой от секторите е добре? Посочи ми един. Камара от пари вървят в здравеопазването, а хората плащат за всичко. Това означава, че неправилно и неефективно се разпределят средствата за здравеопазване. В образованието е пълен кошмар! Нашите деца са толкова умни, те са наследници на най-древната нация в Европа, а може би и в света. Децата са ни умни, те ги опростачват, защото който и учебник да хванеш, той е съсипан – не говоря само за история, за Русия или за такива неща, говоря за всичко. А толкова са умни! Имаме елитни училища, като да речем НГДЕК, което беше елитно училище. Сега те го направиха на кайма – сменяли директори… Откакто Гергина Тончева – Бог да я прости – си е отишла, там е страшно. Имаме елитен Италиански лицей, в който уволниха Величка Велянова, а нейният заместник, който човекът си разбира от работата, сега го гонят… И казвам това, защото там учат мои внуци – искам да ти кажа, сега ще го сменят. Някой си е харесал мястото му. Имаме Японско училище, имаме Математическа гимназия, имаме Американски лицей, но аз искам нивото на образование да бъде навсякъде високо – и в нашето квартално училище, в моя квартал, който е „Модерно предградие“.

– Г-жо Зайкова, вие виждате ли изход от тази ситуация?

Да, има изход, ако ние престанем да мълчим, ние, хората, престанем ли да мълчим, и тази измет – извинявам се за думата, измет, която е 70% от парламента, се махне оттам. Да,  искам да ти кажа, че не е време за избори, честно си признавам, не е време за избори.

– А какво да направим?

Не е време за избори, но не ни трябва и това, ако отново стане т.нар. „сглобка“. Надявам се Бойко Борисов да направи една сериозна смяна на целия Министерски съвет. Аз нямам право да давам мнение, аз съм никой, но въпреки всичко искам да кажа: ако там не е Асен Василев, ако там не е тази дама, която нищо не разбира от социално подпомагане в пазара на труда, от социална политика тя хал хабер си няма Иванка Шалапатова. Ако се махнат от такива възлови министерствата, все си мисля, че ще почнем да се оправяме. Нали? Да не говорим за иновации, да не говорим, че има няколко министри, които си разбират от работата и един от тези за мен е земеделският министър, но това си е тяхна работа, кой ще оставят. Обаче тия на възловите места трябва да се махат, да се изчисти и да се изберат зам.-министри експерти.

Няма какво да ми се хващаш сега за регулаторите та регулаторните. Регулаторите могат да почакат още един месец.  Защото не може по административен път, това го няма в пазарната икономика, ти да намаляваш цените по административен път, или ти да  криеш такси, или да лъжеш студентите, че няма да плащат такса тези, които са по държавна поръчка, пък те тая година си плащат като попове. Всичко това се прави с цел, за да може малко от малко по абсолютно административен, по абсолютно непазарен път да се намали инфлацията. Но това никого не топли, защото тя е пак от 20%  нагоре в малката кошница, където 2/3 от хората пазаруват само това – ориз, олио, захар, яйца. Може ли цените на яйцата, цените на сиренето, на някои кашкавали да бъдат по-високи отколкото са да речем в Германия. 1 994 евро е минималната работна заплата в Германия, да не говорим за минималната заплата в Люксембург. 1 680 евро е минималната работна заплата във Франция, в Италия също е по-висока. Ми може ли? Ние сме единствена страна с минимална заплата под 400 евро – 377 евра е брутната минимална заплата. Ами, извинявай, извинявай. И ние да имаме цени на основни хранителни продукти: яйца, сирене, кашкавал по-високи от тези държави с по-високата минимална работна заплата?! Да не говорим за това, което се случва напоследък с някои хора – ако живеят в квартал, в който има централно отопление при положение, че падат цените на газа и на всички горива, да плащат хората безумни цени. Този месец са платили със 100 и кусур лева повече, някъде към 400-500 лева на апартамент. Сестра ми живее в „Люлин“ и от нея знам. Казвам ти, може ли да плащаш толкова много пари? А представи си, какво ще плащаме, когато минем на пазарни цени на електроенергия.

Това дето ти разправят, че щели да се повишат цените с 2-3%, това е лъжа и измама. Казвам ти и съм готова да се подпиша, че ще плащаме минимум двойно, отколкото плащаме сега, минимум двойно. Ето, аз съм изцяло на ток. Живея в блок, в който няма комини, има само ток. Всичко е на ток. Имам бойлер, имам еър къндишън, имам там печки и перални и т.н.  Ето това е. Ей сега съм платила 160 лева.  160 лева за ток в апартамент, който е двустаен.

– Това може ли да се промени, г-жо Зайкова?

Може да се промени, защото първо, откъде накъде ние още от тази година лятото ще минем на такива пазарни цени на електроенергията? Нали въпросът беше да стане през 2026 година? Второ, трябва да стане постепенно. И трето, сега ще сменят някъде, ние сме в нов блок, но ще сменят някъде електромери, които дистанционно да се отчитат и т.н. Това може да се промени, ако всеки си върши работата и ако не се краде. Но както знаеш, след като дойдоха на власт те забравиха да говорят за кражби, за такива разни страшни неща, които стават по високите етажи на властта. Нищо. Ти видя скапаната ни, извинявам се за израза, съдебна система – то не бяха Нотариуси, то не беше Пепи Еврото, то не беше Алексей Петров.

И всичките са навързани като свински черва. И се оказва, че да, има честни съдии, има честни прокурори, да, има честни адвокати – да, има, има, но има и такива, които никой не ги закача, а те вече не могат да се причислят към честните. Ако се изчистят системите една по една от корупция, от организираната престъпна група, защото за мене организираната престъпна група е там някъде на високо, друго ще бъде. Извинявам се, нито аз, нито ти можем да крадем или някой да ни дава рушвети. Защо на мен, на бабата, да ми дават пари? Може да ми даде милостиня, ако не ми стигне пенсията, но да ми даде рушвет – няма как. Така че 2/3 от хората, т.е. тези, които се трудят наистина, първо са бедни,  и второ, съвсем малко са хората, които могат да се преброят ако не на пръсти, то на десетки, които са на позиция, в която взимат рушвети. И то не взимат дребни суми, ами от 100 000 лева нагоре. Е, питам те, как ще прокопса една държава колкото и да е богата, как ще прокопса при такъв пладнешки грабеж.

Сега ще ти кажа, за две неща се моля: дано имаме късмет първо, да се промени съставът на Европейския парламент, т.е. не кака ти Урсула да е начело, която каква ли не искаше да става, и която тука са я избрали от ЕНП, но трябва да се промени структурата и състава на Европейския парламент, който да бъде от по-читави хора и те да не им дават възможност лесно да взимат такива мегаломански решения, каквито взимаха досега. И второто нещо, за което се моля, дано ние, нали, независимо че тая „сглобка“ не става за нищо, дано все пак във властта да има думата Бойко Борисов. Защото той има опит. Виж, докъде стигнах – да харесвам ГЕРБ. Ама дано Бойко Борисов да успее да състави стабилно правителство и да има хора там, които си разбират от работата. А пък какво ще стане с тия в парламента, не знам. Защото имат да се приемат, представяш ли си, трябваше да се приемат 87 мерки до края на третото тримесечие по Плана за възстановяване, а те са до под кривата круша. И мога да ти изброявам такива примери, колкото искаш. Искам да кажа: всеки трябва да си върши работа и да се уважават хората на труда. Да, когато техните заплати стигнат до нивото, което е необходимо на един човек за неговата издръжка, тогава ще кажа, че горе-долу сме се приближи към средното равнище.  Извинявай, че ти отнех толкова време. Но ме боли, като гледам какво става!

източник: „Фокус“; интервю на Цоня Събчева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here