CNN: Русия произвежда три пъти повече снаряди от САЩ и Европа за Украйна

0
34

 

Руснаците изстрелват 10 000 снаряда на ден, украинците – само 2000

Русия изглежда произвежда почти три пъти повече артилерийски боеприпаси от САЩ и Европа. Това е ключово предимство преди следващата руска офанзива в Украйна, съобщава CNN.

Според американското издание, Русия произвежда около 250 хиляди артилерийски боеприпаси на месец, или около 3 милиона годишно. Взети заедно, Съединените щати и Европа са в състояние да произвеждат само около 1,2 милиона годишно, които да изправят на Киев.

Американската армия си е поставила за цел да произвежда 100 000 артилерийски снаряда месечно до края на 2025 г., но дори тази цифра вече е недостижима, тъй като финансирането от 60 милиарда долара за Украйна е спряно в Конгреса, заяви пред репортери миналата седмица представител на Пентагона.

„Сега сме в производствена война“, заявява високопоставен служител на НАТО и подчертава: „Резултатът в Украйна зависи от това как всяка страна е оборудвана да води тази война“.

Според официални лица Русия в момента изстрелва около 10 000 снаряда на ден, докато украинската страна – само 2000. На някои места по фронта от 600 мили съотношението е още по-лошо.

Недостигът на боеприпаси е може би най-опасния момент за военните усилия на Украйна. САЩ и техните съюзници предоставиха на Украйна редица сложни системи, включително танка M-1 Abrams и скоро изтребители F-16, но военните анализатори казват, че войната вероятно ще бъде спечелена или загубена в зависимост от това кой ще произведе повече артилерийски снаряди.

„Въпрос номер едно, който разглеждаме в момента, са боеприпасите“, признава говорител на НАТО. „Това са артилерийски снаряди, защото тук Русия има значително предимство в производството и значително предимство на бойното поле.“

По думите му, руските артилерийски заводи произвеждат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, на 12-часови смени. Около 3,5 милиона руснаци сега работят в сектора на отбраната, в сравнение с до 2,5 милиона преди войната. Русия също внася боеприпаси – най-вече от Иран и Северна корея.

Европейските държави се опитват да запълнят празнината. Миналия месец германската отбранителна компания обяви, че планира да отвори фабрика за боеприпаси в Украйна, която според нея ще произвежда стотици хиляди 155-милиметрови снаряди годишно. В Германия същата компания стартира нов завод, който ще произвежда около 200 хиляди.

Представители на западното разузнаване казват, че нито една от страните не може да постигне голям напредък в близко бъдеще, но дългосрочната математика е в полза на Москва – особено ако САЩ не предоставят допълнителна помощ на Украйна.

„Не върви добре, но зависи от ситуацията“, казва източник пред CNN: „Ако помощта се възобнови и дойде бързо, тогава не всичко е загубено.“

Според високопоставен служител на НАТО, Русия произвежда 115 до 130 ракети с голям обсег и 300 до 350 ирански дронове камикадзе всеки месец. Докато Русия имаше хиляди ракети с голям обсег в арсенала си преди войната, днес броят им се движи около 700, посочва той.

Напоследък руснаците пестят тези оръжия, за да могат да ги използват в големи залпове в опит да преодолеят украинската противоракетна отбрана. И компенсират това с повишена употреба на дронове, като изпращат средно четири пъти повече на месец, отколкото миналата зима.

Може би най-големият проблем за Москва е производството на танкове и друга бронирана техника. Руската индустрия произвежда около 125 танка на месец, но по-голямата част от тях са стари модели, които са преминали модернизация. Около 86% от основните бойни танкове, произведени от Русия през 2023 г., са били всъщност модернизирани, според НАТО. И въпреки че Русия разполага с около 5000 танка на склад, „вероятно значителна част от тях не могат да бъдат възстановени и са подходящи само за резервни части“.

Москва е загубила най-малко 2700 танка, около половината от общия брой, изпратени в Украйна.

Източници: „Труд“, CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here