Френската крайна десница печели огромна преднина пред партията на Макрон за евроизборите

0
30

 

Френската крайнодясна партия „Национален сбор“ надхвърли 30% в последните проучвания за европейските избори, изпреварвайки още повече своя основен съперник – партията „Възраждане“ на президента Еманюел Макрон. Другият крайнодесен съперник „Реконкиста“ на Ерик Земур загуби позиции, а социалистите вдигат с процент подкрепата си за изборите.

Проучване на Ipsos, представено в понеделник (11 март), обхващащо повече от 11 000 души, показа, че „Национален сбор“  („Идентичност и демокрация“) печели 31% от намеренията за гласуване, а коалицията на президентското мнозинство получава 18%.

Коалицията на Социалистическата партия, водена от евродепутата Рафаел Глюксман, се покачи до 11,5% (+1 пункт), следвана от Зелените на евродепутата Мари Тусен (8,5%) .

Консервативната партия „Републиканците“ (Европейска народна партия), водена от евродепутата Франсоа-Ксавие Белами, и крайнолявата „Непокорна Франция“ (Левицата) на Манон Обри си поделят по 7%. „Реконкиста“ (Европейски консерватори и реформисти, CRE)  получава  5%.

Френската комунистическа партия (Левицата) получава около 3,5%, следвана от много партии, които имат под 2,5%.

Подготвяте ли се за дуел „Национален сбор“-„Възраждане“?

Разликата между водещия кандидат на крайнодесните Жордан Бардела и листата на „Възраждане“, водена от евродепутата Валери Айер, е безпрецедентните 13 про;ента. „Национален сбор“ спечели три процента за три месеца, докато „Възраждане“ загуби два пункта в сравнение с последното проучване на Ipsos.

Въпреки това „стратегията на поляризация на двете основни партии работи“, според Бернар Сананес, президент на института Elabe в La Tribune публикувано в неделя (10 март).

Докато „Национален сбор“ укрепва своята евроскептична база, а „Възраждане“ своята проукраинска позиция, двете партии заедно представляват 46,5% от електората, мобилизиран в проучването на Elabe и 49% в проучването на Ipsos. И в двата случая има увеличение на гласовете.

В проучването на Ipsos около 83% от онези, които са казали, че биха гласували за листата на Бардела, са сигурни в своя избор, в сравнение със 70% за листата на Айер.

След като получи 6-7% в предишни проучвания, крайнодясната „Реконкиста“ на Ерик Земур сега е опасно близо до минимума от 5%, необходим за изпращане на депутати в Европейския парламент според проучването на Ipsos.

Статуквото вляво

Балансът за останалата част от политическия спектър остава непроменен, с изключение на това, че листата на социалистите спечели една точка за сметка на Зелените. Крайнолявата „Непокорна Франция“ е неспособна да се възползва от 22% от гласовете на своя лидер Жан-Люк Меланшон на първия тур на последните президентски избори, проведени през 2022 г.

Проучването на Ipsos отбелязва, че левите гласове за „Непокорна Франция“ и комунистите  представляват опозиция на политиките на правителството.

източник: euractiv.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here