Путин: Искаме мир, но е смешно да преговаряме с Украйна, защото са ѝ свършили боеприпасите и някой е употребил психотропни вещества

0
30

 

През нощта руската държавна информационна агенция РИА и държавната телевизия „Россия-1“ пуснаха 3-часово интервю с президента Владимир Путин. Обсъжданите теми включваха ядрена война, изборите в САЩ и разширяването на НАТО.

 

Ето някои акценти от интервюто на руския президент:

„Готови ли сме за преговори? Да, готови сме. Но само за преговори не въз основа на някакви „прищявки“ след употребата на психотропни лекарства, а въз основа на реалностите, които са се развили на земята. Това е първото.

Второ. Многократно ни е обещавано какво ли не. Обещаха да не разширяват НАТО на Изток, а после ги виждаме на нашите граници. Те обещаха, без да навлизат в историята, че вътрешният конфликт в Украйна ще бъде разрешен с мирни, политически средства. Както си спомняме, трима външни министри на Полша, Германия и Франция пристигнаха в Киев и обещаха, че ще бъдат гаранти на тези споразумения – ден по-късно имаше държавен преврат. Те обещаха да изпълнят Минските споразумения, а след това публично обявиха, че нямаха намерение да изпълняват тези обещания, а само си взеха почивка, за да въоръжат бандеровския режим в Украйна. Обещаваха ни много неща, така че тук само обещания не стигат.

Сега да преговаряме само защото им свършват боеприпасите е някак смешно от наша страна. Ние обаче сме готови за сериозен разговор и искаме да разрешим всички конфликти, особено този конфликт, по мирен път. Но ние трябва ясно да разберем за себе си, че това не е пауза, която противникът иска да вземе за превъоръжаване, а е сериозен разговор с гаранции за сигурност на Руската Федерация.“

Според Путин същевременно Русия има „моркови, които смята да покаже“, за да убеди, че моментът за преговори е настъпил. „Носът сега е покрит с кокаин, нали? Но не е важно, с такива е по-лесно. С умните е по-сложно“ да се преговаря, тъй като те влияят на общественото съзнание, каза още руският държавен глава.

Путин коментира и темата за разполагане на западни сили в Украйна, повдигната от френския му колега Еманюел Макрон, десет дни след като той не изключи подобно развитие в дългосрочен план, макар САЩ, Германия и други да не се съгласиха с него.

По думите му, САЩ разбират, че ако разположат американски войски на руска територия – или в Украйна – Русия ще разглежда този ход като намеса.

„(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане“, каза Путин.

Путин добави, че сценарият с ядрена война на се приближава и той не вижда необходимост. „От военно-техническа гледна точка, разбира се, сме готови“, добави той в отговор на въпрос. „Защо трябва да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост“, каза той.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили, контролиращи повече от 90% от световните ядрени оръжия. Ако Съединените щати проведат ядрени опити, Русия може да направи същото, добави Путин, макар според него да „не е необходимо“.

Източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here