Шолц: Моята отговорност е да предотвратя въвличането на Германия в тази война

0
30

 

Шолц изключи възможността за доставка на Украйна на оръжейни системи с голям обсег на действие и участие на германски военни в удари на ВСУ дори извън Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в сряда, че изключва възможността за снабдяване на Украйна с оръжейни системи с далечен обсег на действие, чието използване изисква участието на германски военнослужещи, дори ако те ще действат извън Украйна.

„Изключвам доставката на оръжейни системи с далечен обсег на действие, което би имало смисъл само ако участват и германски военнослужещи, също и извън Украйна. Това е граница, която аз като канцлер не искам да премина“, заяви Шолц, говорейки пред парламента.

Според него „става въпрос за участие във взимане на решения къде да се целим, къде да стреляме и какво да уцелим“. „Това не трябва да се случва на германските военнослужещи. Моята отговорност като канцлер е да предотвратя въвличането на Германия в тази война“, добави канцлерът.

Шолц многократно се е противопоставял на доставката на крилати ракети с голям обсег „Таурус“ за Украйна въпреки натиска от страна на опозицията и дори на някои членове на управляващата коалиция.

Русия смята, че доставките на оръжие за Украйна възпрепятстват уреждането на конфликта, пряко въвличат страните от НАТО в него и са „игра с огъня“.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, би бил легитимна цел за Русия. Той заяви, че САЩ и НАТО са пряко въвлечени в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и като обучават персонал на територията на Обединеното кралство, Германия, Италия и други държави. Кремъл заяви, че доставките на западни оръжия в Украйна не благоприятства преговорите и има отрицателен ефект.

Източник: РИА Новости, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here