Заради предстоящите евроизбори: ЕП одобри исканията на фермерите за търговията с Украйна

0
16

 

Евродепутатите добавиха зърнените култури и меда към чувствителния списък от продукти, за които ще бъдат задействани автоматични предпазни мерки срещу прекомерен внос от Киев

 

Европейският парламент прие промени в регламента за удължаване на мерките за либерализация на търговията с Киев и подкрепи исканията на фермерите от ЕС. Така ЕП отхвърли предишния вот в търговската комисия, който не допускаше измененията, съобщава Еuractiv.

Въз основа на този одобрен текст Парламентът ще започне преговори със Съвета, като на практика  ще удължи срока за окончателно решение.

Като се имат предвид наближаващите избори за Европейски парламент, които са след по-малко от 90 дни, Съветът на ЕС и комисията по търговията на Парламента прецениха, че „бързата“ процедура без изменения е най-безопасният път за повторно одобрение на временните мерки за една година, т.е. до 5 юни 2025  г.

Пленарната зала обаче гласува против становището на докладчика Сандра Калниете (ЕНП), което комисията по търговия беше одобрила.

Евродепутатите добавиха зърнените култури и меда към чувствителния списък от продукти, за които ще бъдат задействани автоматични предпазни мерки срещу прекомерен внос от Киев, когато внесените количества надвишат средните обеми за референтния период 2021-23 г.

Гласовете на ЕНП бяха решаващи за одобрението на поправката, която получи 347 гласа „за“, 117 „против“ и 99 „въздържал се“. Сега докладът се връща обратно на търговската комисия, която ще ръководи преговорите от името на Парламента със Съвета, за да се изгладят различията и да се постигне обща основа.

Предложението на Комисията за подновяване на автономните търговски мерки с Украйна, което беше внесено на 31 януари, имаше за цел да създаде аварийна спирачка върху вноса на яйца, захар и птиче месо, а задействането на тази спирачка да се основава на следвоенни данни, т.е. след 2022 г.

Исканията на фермерите

Рязкото увеличение на вноса на хранителни стоки от Украйна в ЕС е спорен въпрос  и един от основните двигатели на протестите на фермерите в страните от Източна Европа през последните месеци.

Въпросът стана част от исканията на земеделските организации на ЕС. Те призоваха парламента и държавите-членки да приемат предпазни мерки за повече сектори и с референтен период, базиран на данни за търговията отпреди войната.

„Евродепутатите най-накрая решиха да покажат своето разбиране към засегнатите производители от ЕС“, обявиха организациите на фермерите, преработвателите и търговците на птици, производителите на захар, царевица и цвекло, както и Съюзът на търговците на едро на яйца от домашни птици и дивеч, се казва в съвместно изявление.

„Нашите организации никога не са поставяли под въпрос необходимостта от подкрепа на Украйна“, добавиха те, подчертавайки, че измененията в предложението на Комисията са „ограничени, но много необходими“.

Автономните търговски мерки за либерализация на търговията с Украйна са в сила от 4 юни 2022 г. и вече бяха подновени веднъж. Те са част от инициативата на ЕС за подпомагане на търговията на Украйна, заедно с коридорите за солидарност, които подобряват трансграничните връзки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here