Президентът отложи връчването на първия мандат за съставяне на правителство

0
20

 

Решението е взето заради кончината на патриарх Неофит

 

Президентът Румен Радев отложи връчването на първия мандат. Вместо в петък, това ще се случи в понеделник – 18 март, от 12 часа. Причината за решението е кончината на патриарх Неофит.

„В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред паметта на патриарх Неофит политическите страсти са неуместни. Затова отлагам връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа”, обяви държавният глава.

Държавният глава посети Синодалната палата, където изказа съболезнования на кончината на Патриарх Неофит.

Радев определи кончината на патриарха като огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. „Със своето всеотдайно духовно служение на Бога и православието, патриарх Неофит се утвърди като крепител на нашата нация и държава. Вечна и блажена да бъде неговата памет!”, сподели той.

Президентът каза, че ще запомни Неофит като човек, патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост.

15 март (петък) и 16 март (събота) са обявени за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Поклонението пред тленните останки на Патриарх Неофит ще започне утре, на 15 март в 9.00 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Опелото му ще бъде в събота, 16 март. В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм „Св. Александър Невски“, след което ще бъде извършено опелото, а след това с литийно шествие тялото му ще бъде отнесено в храм „Св. Неделя“, където ще бъде положено, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here