Разходите за изпращането на БТР-и за Украйна надхвърлят 170 хил. лева

0
27

 

Тагарев съобщи, че има решения за допълнителна помощ за Украйна, но те още са отворени

 

170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна, които вече са пристигнали в страната. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на пресконференция в МО, предава „Фокус“.

Тагарев представи процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като припомни, че на 20 ноември МС одобри споразуменията с Киев. „Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари“, каза военният министърът.

На 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

Тагарев каза още, че решението дали ще остане на настоящия си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази надежда „който и да е министър на отбраната“ да получи парламентарна подкрепа. Тагарев увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще пристигнат навреме, като отбеляза, че настоящите модернизирани български системи от съветската епоха също могат да бъдат използвани.

Запитан дали има възможност за нова допълнителна военна помощ на Украйна, Тагарев каза, че има решения, които все още са отворени.

Относно придобиването на американските бойни машини „Страйкър“, министърът има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here