„Галъп“: ГЕРБ увеличава преднината си пред „ПП – ДБ“, „Възраждане“ са трети

0
14

 

Ако днес се проведат предсрочни парламентарни избори, ГЕРБ ще ги спечели убедително. Преднината на партията пред втората политическа сила – „Продължаваме промяната – Демократична България“, е около 7 процентни пункта. Това показват данните от проучване на „Галъп“.

Изследването е проведено от 29 февруари до 8 март и е по поръчка на БНТ. То обхваща 810 пълнолетни българи, като е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети.

 

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партия, коалиция или кандидат гласове, ПП-ДБ – 19,6%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“,проведено за БНТ. Изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Доверието в основните политически фигури на централната власт също показва челна позиция на Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

Доверието в Мария Габриел е 24,9% , а недоверието – 52%. 16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие. Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

Изследването е проведено за БНТ между 29 февруари и 8 март 2024 г. сред 810 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here