Посланикът на САЩ предупреди Унгария за „близките ѝ и задълбочаващи се“ отношения с Русия

0
18

 

Съюзниците от НАТО са предупредили Унгария за опасностите от „близките ѝ и задълбочаващи се“ отношения с Русия, заяви посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман, цитиран от Ройтерс. Ако това е политиката, която Будапеща избира, „ще трябва да решим как най-добре да защитим интересите си в областта на сигурността“, добави той.

Отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошиха заради забавянето от страна на Унгария на ратификацията за присъединяването на Швеция към НАТО, която унгарското правителство окончателно прие миналия месец, а също и заради топлите връзки на националиста и министър-председател на Унгария Виктор Орбан с Москва въпреки руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс.

„Тези основателни опасения за сигурността, споделяни от 31 съюзници на Унгария, не могат да бъдат пренебрегвани“, заяви Пресман в реч по повод 25-ата годишнина от членството на Унгария в НАТО. Той уточни, че Унгария е съюзник, „който се държи по различен начин от всички останали“.

„Тя (тази реч) е за правителство, което определя Съединените щати като „противник“, докато прави политически избори, които все повече го изолират от приятели и съюзници. Тази реч е за дългогодишен приятел и съюзник, който казва и извършва неща, подкопаващи доверието и приятелството“, добави той.

Напрежението между правителството на Орбан и правителството на американския президент Джо Байдън се изостри през последните седмици, след като Орбан открито подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ след среща с републиканеца в щата Флорида. Орбан похвали Тръмп, че е единственият кандидат за президент на САЩ, който може да сложи край на войната в Украйна – като прекрати военната помощ за Киев.

Будапеща се противопоставя на руската инвазия в Украйна, но Орбан отказва да изпрати оръжия на Киев и многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия. Правителството му поддържа близки отношения с Москва, отчасти поради продължаващата енергийна зависимост на Унгария от Русия, отбелязва Ройтерс.

Пресман отбеляза, че Унгария открито призовава САЩ и други съюзници да прекратят военната подкрепа за Украйна, за да се стигне до незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори. „Съединените щати също искат мир. Желаем тази война да приключи. Но унгарското предложение не подобава на действителността“, добави той.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here