Бербок тайно разработва план как Германия да изпрати Taurus в Украйна

0
22

 

Der Spiegel отбелязва, че ако Германия иска да разположи Taurus в Украйна, германските войници трябва поне да помогнат при планирането на мисията – „къде да се прицели, къде да стреля и къде да удари“, а този контрол е невъзможен без германски войници

 

Германският външен министър Аналена Бербок е зад кулисите, опитвайки се да убеди канцлера Олаф Шолц да достави крилати ракети Taurus на Украйна, пише Der Spiegel.

Бербок тайно разработва план как Германия да изпрати Taurus в Украйна, без да пресече „червените линии“ на Шолц.

„Една от нейните опции изглежда така: германците предават Taurus на британците, които ги предават на украинците, но запазват контрола върху разположението и целите. Досега външният министър не е успяла да убеди Шолц“, пише германското издание.

Отбелязва се, че един от проблемите е въпросът за контрола – „къде да се прицели, къде да стреля и къде да удари“, а този контрол е невъзможен без германски войници. В същото време, според експерти, крилатата ракета може да бъде напълно разгърната само с помощта на Бундесвера, тъй като изисква внимателно планиране.

„Само тогава крилатата ракета ще може да покаже своите качества: да лети под радарите на противника, автоматично да заобикаля позициите на ПВО и накрая да поразява целта с точност под три метра“, пише Der Spiegel.

Авторите на статията отбелязват, че ако Германия иска да разположи Taurus с неговите специални предимства, германските войници трябва поне да помогнат при планирането на мисията.

„Като алтернатива Taurus може да се използва в намалена версия – вместо големи пакети данни за мисии, към системата ще се изпращат само данни за GPS данни на целите. В този случай обаче Украйна няма да използва високотехнологични оръжия в пълния им потенциал“.

Ден по-рано Бундестагът не успя да гласува предаването на ракети с голям обсег Taurus. Само 190 германски депутата гласуваха „за“ съответното решение, 495  бяха „против“, петима гласуваха „въздържал се“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here